SJ Hoffman, 'The Long Now’

Summiere subtiliteit

SJ Hoffman is het alter ego van Steven Borgerhoff, in het dagelijks leven de helft van uitgeverij Borgerhoff & Lamberights waar onder meer Randall Casaer en Eva Mouton onderdak vonden. Borgerhoff pende alle nummers in zijn eentje neer, maar trommelde een volledige band op om zijn kinderen vorm te geven.

Als je zelfs Neeka kan charmeren tot ze je backingvocals wil zingen, moet je van goede komaf zijn. ‘The Long Now’ is het resultaat en smeekt om aandacht. Borgerhoff pikte alvast twee van onze oerfavorieten uit om zich aan te spiegelen, namelijk Peter Gabriel’s ‘So’ wat zonder meer een pareltje is dat iedereen verplicht in z’n platenkast moet hebben staan. Wie daar bovenop nog eens Talk Talk’s ‘Spirit of Eden’ aanhaalt zonder ooit te klinken als een flauw doorslagje van die twee klasseplaten, wel, dan is onze interesse toch een keer wakker zonder die extra expresso.

Opener ‘Again - Spirit of Eden’ is dan ook enkel qua titel een verwijzing naar laatstgenoemde plaat. Traag en gemoedelijk in een langgerekt crescendo tot de hele band in de kamer staat. Borgerhoff’stem klinkt zacht en zal nergens op de hele plaat exploderen of tot een lange uithaal verleid worden.

Muzikaal vallen we meteen in actiever vaarwater dankzij het mooie ‘Falling’ dat na twee luisterbeurten in je hoofd blijft kleven, net zoals de laatste Marble Sounds dat deed. Niet door expressief op te vallen, maar gewoon als een kat die zich in je sofa nestelt zonder enige intentie daar de eerste paar dagen weer uit op te staan. Het ietwat up-tempo 'Blow Away' kan je zelfs dromerige shoegaze van de beste soort noemen.

Borgerhoff heeft schare rasmuzikanten rond zich verzamelt om ‘The Long Now’ in te blikken, terwijl hij zelf gitaar en stem voor zijn rekening neemt. Vocaal mag hij echt nog een tandje leren bijsteken. Hoe aangrijpend een hese fluisterstem vaak ook is op een opname, live blijft daar helaas nooit iets van over. Ondanks het feit dat Borgerhoff samen met een native speaker aan de teksten werkte, blijven we niet gespaard van te brave rijmschema’s en een stevig Belgisch accent. Nee, laat SJ Hoffman de volgende keer maar eerst een paar maanden met zijn schrijfpartner in de pub doorbrengen op een dieet van Lager en Fish ‘n Chips. Slecht voor je BMI, geweldig voor je Engels accent.

Al bij al is ‘The Long Now’ een mooie eersteling die nog wel wat producerliefde had verdragen. Maar veelbelovend voor komende concerten en ooit, wie weet, die tweede plaat.

Details Album
Band:
SJ Hoffman
Album:
The long Now
:
Jaar:
2019
Tracks:
  • Again (Spirit of Eden)
  • Falling
  • Darkness
  • Hold your heart
  • Blow away
  • The night will break your heart
  • No excuse
  • shine a light
  • gold