The Sisters of Mercy / Therapy?, AB

Doctor Avalanche in topvorm!

Er zijn van die zekerheden in het najaar. De vogels trekken naar het zuiden, het wordt een graadje kouder, en het concertseizoen komt langzaam op gang. Ook een passage van de Sisters of Mercy in een uitverkochte AB behoort stilaan tot die tradities.

Jaar na jaar passeren Andrew Eldritch en co in ons land, zonder ooit evenwel een nieuwe plaat in hun kielzog. Al bijna dertig jaar zijn de Sisters op tournee, terwijl hun laatste wapenfeit ondertussen al van 1990 dateert. Recent verschenen wel extended versies van alle studioplaten en liet Eldritch zich zowaar ontglippen dat hij een plaat zou maken als Donald Trump écht president zou worden. We wachten nog steeds, Andrew…

Supportact Therapy? daarentegen bracht om de haverklap nieuw materiaal uit, al konden ze zelden het niveau van “Troublegum” evenaren. Maar de combinatie van beide bands zou wel eens vuurwerk kunnen opleveren.

Dat Therapy aftrapt met “Knives” belooft in elk geval veel goeds. Andy Cairns is goed bij stem, al heeft hij het schreeuwen al lang afgeleerd. Doordat de setlist voornamelijk is opgebouwd uit nummers van “Troublegum” en opvolger “Infernal Love”, hebben de Ieren dan ook binnen de kortste keren de AB op hun hand. Het mag geen wonder heten dat net vanavond de Joy Division-cover “Isolation” het publiek voor een eerste keer aan het kolken krijgt. Wanneer afsluiter “Nowhere” door de zaal knalt, heeft Therapy? zelfs de droevigste gothics opgewarmd.

Veel zwart in de zaal trouwens vanavond, met een hoog gehalte aan grijze gothics. Naast ons staat iemand tickets voor Gary Newman te zoeken vanaf zijn smartphone; op de eerste rij staan enkele Spaanse en Engelse loyale fans. Je kunt zeggen wat je wilt, de Sisters brengen nog steeds een enorme trouwe fanschare op de been.

Zoals op elk optreden van deze tournee openen de Sisters ook in de AB met ‘More’, dat  naadloos overgaat in ‘Ribbons’ en ‘Doctor Jeep/Detonation Boulevard’. Helaas is Doctor Avalanche (de drumcomputer) eigenlijk de enige die overtuigend klinkt. Het geluid van gitaartandem Christo/Catalyst valt dood halverwege de zaal en Eldritch’ bariton is slechts met heel veel goeie wil te ontwaren, en dat verandert nauwelijks in de loop van het concert.

Over de set hebben we nochtans niet te klagen. Een paar héle oudjes zoals ‘Amphetamin logic’ of ‘Walk away’ krijgen de AB op slag aan het dansen en worden luidkeels meegebruld. En niemand krijgt zo’n laaiend onthaal als ‘Alice’. Wat maakt het uit dat je de zanger niet hoort als de hele zaal de teksten scandeert?

Uiteindelijk keren we met een dubbel gevoel terug naar huis. De sfeer in de AB was wederom uitstekend en het publiek maakte er duidelijk een feestje van. Therapy? kwam, zag en overwon. Maar of we nog snel de Sisters een keer gaan meepikken? Dan misschien toch maar een keer opnieuw naar een lokale newwavefuif.

Gelukkig was er Doctor Avalanche. Die was in topvorm!

Details Concerten
Concert datum:
05/09/2017
Band:
The Sisters of Mercy
Jaar:
2017