Ry X, Pukkelpop 2016

Niet tegen het geroezemoes opgewassen

Alle begin is moeilijk. Bij het concert van Warhaus - dat voor dat van Ry X plaatsvond - had de klankman ook al de grootste moeite om de geluidsbalans in de Club op een enigszins aanvaardbaar niveau te brengen. De verstilde pop van de Australiërs moest het helaas afleggen tegen het geroezemoes dat al snel in de tent opsteeg. Vele Pukkelpoppers hadden besloten hun dagelijkse gewoonte - keuvelen om 16 uur aan de koffieautomaat - in de Club verder te zetten.

De subtiele singer-songwritermuziek van Ry Cuming die op zijn debuutplaat ‘Dawn’ zo glorieus kan openbloeien, moest eenvoudigweg een te ongelijke strijd aangaan. Niet dat de goede man zijn huiswerk niet had gedaan: de opstelling met akoestische gitaar, synths maar ook strijkers doet altijd het allerbeste vermoeden. Met de hemelse falset van Ry X als troef creëer je zo een win-winsituatie.

Niet dus: prachtige luisterliedjes als ‘Salt’, ‘Berlin’ en ‘Sweat’ gaan hopeloos verloren in de brij die het publiek produceert. De oplossing die zich opdringt, is Ry X in het najaar een herkansing gunnen in een concertzaal waar het publiek wél speciaal voor hem opdaagt. Want wij hebben temidden deze babbelsessie wel een goed optreden ontwaard.

Details Concerten
Ry X
Concert datum:
18/08/2016
Band:
Ry X
Jaar:
2016