Roza Parks, ‘Sound of a city’

Echo's uit het verleden

Alles komt terug – zo ook de Limburgse postpunk van Roza Parks. Sinds Whispering Sons is jarentachtigmuziek in België, en meer bepaald de new wave, weer goedgekeurd. En daar zijn we maar al te blij om, want toen 'Eleven is nine' (2013) onder de grote radar bleef, bleef Roza ruim drie jaar lang onterecht stil. Met 'Sound of a city' doorbreken ze die donkere blakte met een nog donkerder geluid. Maar de duisternis wordt zo stevig voortgestuwd dat we er niet lang (genoeg?) in verzeild blijven.

Van het debuut dat aan dit werk voorafging, herinneren we ons uiteenlopende nummers. Naast de vele epische uithalen die de zang van Roel Vanbuel kenmerken, tekende de band hartbrekend 'On the margin of the map', vochten ze gevoelig strijdvaardige 'Battles' en berekenden ze de rock op 'Lgm'. Een constante daarin was altijd de postpunkgitaar en drijvende ritmesectie.

Op veel manieren doet deze nieuwe ep aan dat album denken. Niet alleen zat Mario Goossens hier opnieuw aan de knoppen, maar ook de hoes lijkt op de vorige. Al is er nu meer dan bussen en (benadeelde) passagiers op te zien: een stad in zwart-wit, waardoor de luisteraar wordt uitgenodigd ook een kijker te worden. Verder klinken de muzikanten zelf dynamisch, krachtig, empathisch en een tikkeltje gefrustreerd. Het geheel – mét nieuwe gitarist – klinkt duidelijk woester dan voorheen.

Zowel 'Markers' als 'Sound of a city' pompt goed door en laat een duidelijk engagement horen. Het eerste nummer bezingt de geschiedenis waar we niet uit leren en het zinloze gevolg daarvan. Het dilemma tussen veel problemen en weinig antwoorden is dan ook goed te horen in een lijn als 'Just put them on / another Gustloff / the drowning of the pay-off'. Als gevolg van die gezonken moed, dwaalt de wanhoop door ons hoofd en de stad waarin we wonen.

Omdat de eerste twee nummers inhoudelijk zo rijk zijn, is het jammer dat de volgende zich meer op vorm lijken te richten. We horen twee (re)mixen, namelijk een noiseachtige herwerking van 'Markers' en een beatrijke van 'Veelpleger', dat op het vorige album ook als afsluiter werd ingezet. De helft van deze ep bestaat dus uit 'Markers' en tegelijk bestaat de helft uit remixen. Waarom?

Ze doen ons denken aan het soort vinyls dat danceremixes bevat en geven daarmee wel een erg eighties/nineties-gevoel. Songgewijs kunnen de laatste tracks ons niet bepaald bekoren, maar het medium roept wel een erg nostalgisch gevoel op. En ook de inhoud zinspeelde daarop. Inventief vinden we dat, en dus kijken we verder uit naar een nieuwe langspeler vol nieuwe, eigen muziek.

Details Album
Album:
Sound of a city
Platenlabel: Concha Records
Jaar:
2017
Tracks:
  • Markers
  • Sound of a city
  • Markers (Gorio mix)
  • Veelpleger (Ralpheus mojo fire mix)