Raymond van het Groenewoud, 'Allermooist op aard'

De liefde voor muziek

Vorige zomer zakte Raymond af naar onze stad. Onze tien jaar jongere neef - die zijn muzikale tijd exclusief spendeert aan David Guetta en consorten - woonde zijn optreden bij en was naderhand uitermate enthousiast. Huh? Toen we informeerden waarom, was het antwoord kort en veelbetekend: 'Jamaar, we spreken wel over Raymond van het Groenewoud, hé?'

Van zeventigers tot twintigers: hij bereikt ze allemaal. Waarom? Het antwoord is volgens ons vervat in één van zijn songtitels: het is de liefde voor muziek. Veertig jaar geleden verscheen de doorbraakhit 'Meisjes', waarmee deze mix van oud en nieuw werk van start gaat. Los van het giechelende meisjeskoor dat 'Meisjes' van nieuwe zuurstof voorziet, is vooral de korte muzikale ode aan Dany Lademacher, de gitarist die meeschreef aan Herman Brood-classics als 'Saturday night' of 'Never be clever', opmerkelijk.

Hoe het trouwens komt dat een geweldige langspeler als 'Intiem' (uit '88) ondertussen vergeten werd door nogal wat muziekliefhebbers, ontgaat ons volkomen. Daarom juichen we de nieuwe versies van 'Bostella' (met een uitzonderlijk ontspannend en gezapig klinkende Stef Bos) en 'Niets heeft nog zin (zonder jou)' toe.

'Er gaat niets boven seks' deed ons denken aan de snedige, vettige pubrock die Dr. Feelgood ooit afleverde. Let wel, Raymond kneedt zijn invloeden steeds naar eigen inzicht. Simpel epigonisme is iets voor musici die eerder denken aan een carrière dan aan muziek.

'Geen ontkomen aan' (waarin Jan Decleir bovendien klinkt als de evenknie van Baloe de beer) wordt gekleurd door het zeemzoet zoemende Hammond-orgeltje van Pieter van Bogaert. 'Vallen en opstaan' kennen we ondertussen als een bonafide radiohit. Stel jezelf eens de vraag: hoeveel hits ken je waarin gezongen wordt over het stripduo Billie & Bollie én over de Verlichting? En wie schrijft er nummers met een titel als 'Bonestaakdans' met tekstregels als: 'Ik spreek geen Engels/Ik spreek geen Frans/Ik dans gewoon/Mijn Bonestaakdans'?

Er komen nogal wat gasten langs op deze langspeler. Koen Wauters klinkt bijvoorbeeld in 'Zij houdt van vrijen' even uitgelaten als een peuter die net een jaarvoorraad M&M's wist te gappen uit de voorraadkast. Het is een constante op 'Allermooist op aard': iedereen klinkt ontspannen, de sfeer is die van een bende vrienden die onbekommerd musiceren.

Laat dit album het begin zijn van een hernieuwde kennis met het verzamelde werk van Raymond: want langspelers als 'Nooit meer drinken', 'Intiem', 'Ontevreden' of 'Kamiel in België' mag je nooit langer dan een halfjaar onbeluisterd laten.

Details Album
Platenlabel: Warner
Jaar:
2017
Tracks:
 • Meisjes
 • Bostella (met Stef Bos)
 • Niets heeft nog zin (zonder jou)
 • Er gaat niets boven seks
 • Geen ontkomen aan (met Jan Decleir)
 • Vallen en opstaan
 • Zij houdt van vrijen (met Koen Wauters)
 • Nu of nooit
 • Vroeger was het beter
 • Vrede zal heersen (met Charlotte Schoeters)
 • Bonestaakdans (met Slongs en DJ Grazzhoppa)
 • Machu Picchu (bij U wil ik zijn)