Pusha T, 'Daytona'

Minimalisme triomfeert

In een wereld waar hiphopalbums steeds grotesker, langdradiger en tja, middelmatiger worden, kiezen Pusha T en Kanye West (die de hele plaat produceerde) gelukkig eens voor de omgekeerde aanpak. Derde soloplaat ‘Daytona’ klokt al af na 21 minuten, maar het zeven nummers tellende album is zo hypercharged met gretige raps, memorabele teksten en sterke beats dat het de impact van een bijna twee uur durende Migos-plaat moeiteloos overtreft.

Minimalisme triomfeert op ‘Daytona’ niet alleen op het vlak van speelduur. Er werd gekozen voor een spaarzame productie die Pusha’s hongerige flow en scherpe lyrics niet te veel in de weg zit, maar net ten volle ondersteunt, terwijl het spook der saaiheid ook nog eens moeiteloos buiten de deur wordt gehouden. Die muzikale gelaagdheid zorgt ervoor dat de plaat ontsnapt aan het stigma van een ‘leuk voor één keer en nu is het wachten op het echte werk’-tussendoortje. Hier valt ondanks de korte speelduur veel te rapen. Een artiest precies de productie geven die hij of zij nodig heeft, wat die productie ook moge zijn, het is Kanye’s specialiteit.      

Maar de grote ster van de plaat is uiteraard King Push himself. De voormalige gangmaker bij Clipse mag dan al zo’n 20 jaar in het vak zitten, hij klinkt nog steeds even energiek als gretig, zijn teksten zijn nog steeds even speels als nietsontziend. Hij maakt elke song tot een hoogtepunt. Of hij nu zijn drugsverleden koppelt aan zijn huidige succes, de dood van zijn road manager een plaats probeert te geven, of Drake er ongenadig hard van langs geeft, het is er altijd recht op, zowel qua teksten als qua flows.   

Uiteindelijk is de korte speelduur en algemene vlotheid van het album zowel een grote plus als ook een kleine min: ‘Daytona’ vreet je snel op, maar spuwt je ook al snel weer uit, net op het moment dat je pas echt goed in de flow zit. Maar goed, daar is de replay-knop voor uitgevonden zeker? Heerlijk plaatje!   

Details Album
Jaar:
2018
Tracks:
  • If You Know You Know
  • The Games We Play
  • Hard Piano
  • Come Back Baby
  • Santeria
  • What Would Meek Do?
  • Infrared