Polaroid Fiction, 'Satisfied'

Nochtans niet helemaal tevreden

Eerlijk? Bands zoals Polaroid Fiction, die vind je in zowat alle uithoeken van het land. Enthousiaste en onvermoeibare jongelui die niets liever willen dan op gitaren rammen, grieten scoren als het even kan en hun passie voor muziek graag zo snel mogelijk willen delen met radiogevoelig Vlaanderen en alles daarbuiten. Uiteraard hebben wij daar absoluut niets op tegen. Meer nog: dat juichen wij ten zeerste toe. Het probleem echter is dat er met dat eerste ep’tje niet altijd meteen overtuigd wordt. Zo ook met ‘Satisfied’ van Polaroid Fiction.

De band omschrijft zichzelf als een mengeling van The Beach Boys en Rage Against The Machine. Een beetje vreemd vinden wij dat, want hoewel de combinatie van popsongs meets grungy rock hier en daar wel aanwezig is, ‘Killing in the name of Good vibrations’ it ain’t. Polaroid Fiction doet ons met zijn wrange melodieën en verrassende tempowisselingen eerder denken aan Team William. Het verschil tussen de twee is dat die laatste er echter wél in slaagde om iets geniaal tegendraads en vernieuwend te brengen. Iets waarbij je met Polaroid Fiction vaak nog op je honger blijft zitten. Langs de ene kant werkt het nochtans wel voor de band, maar langs de andere kant zaait het vaak ook twijfel of je het nu irritant of amusant moet vinden. Kies zelf maar bij openingstrack ‘Butterflies’.

We zijn wel overtuigd fan van de titeltrack en tevens hun eerste single. ‘Satisfied’ is zo’n nummertje dat met wat goede wil een hele dag in je hoofd blijft steken. Het is vooral ook een song die bewijst dat de Tongerse jongens van Polaroid Fiction heel wat in hun mars hebben. Meerstemmigheid is hun troef en maakt een track net dat tikkeltje beter. Echt innoverend is het niet, maar dat geldt helaas voor zowat heel de plaat.

Nochtans weten we dat er nog genoeg potentieel schuilt in de band. ‘Big cheese’ mag dan een beetje een stinker zijn, dat maken ze met ‘Aergia’ weer helemaal goed. Met dat nummer bewijzen ze niet enkel dat ze goede tempowisselingen kunnen maken, maar ook hoeveel plezier ze erin hebben. En dat is altijd belangrijk voor een beginnende band. ‘Satisfied’ mag dan geen hoogvlieger zijn, ze staan er goed voor. Dat bewezen ze eerder al door de Limburgse Limbomania-wedstrijd te winnen en fans te vergaren in zowel Nederland, Denemarken als andere contreien. Wij raden daarom ook aan om ze een keertje live te gaan zien, want het is best mogelijk dat ze op een podium harder knallen dan op de ep.

I think I’m satisfied, horen we ze nog steeds ergens in ons achterhoofd zingen. Awel mannen, dan wij ook.

Details Album
Album:
'Satisfied'
Platenmaatschappij: Eigen beheer
Jaar:
2013
Tracks:
  • Butterflies
  • Aergia
  • Satisfied
  • Big cheese
  • Satisfied (radio edit)