Pilod, 'Black swan'

De impact van het intens trage

Drie jaar na debuut ‘Sunny forecast’ brengt Pilod opnieuw een album in eigen beheer uit. Volledig zelfstandig muziek uitbrengen, kan dat in deze tijd nog? ‘Black swan’, op een eigen label opgenomen in café Den Hemel en CC De Borre, werd voorgesteld in een speciaal omgebouwd kunstenaarsatelier. Ook is de productie, die soms ietwat vreemd en kaal aandoet, volledig van de hand van bassist Vandewoude. Zo draagt dat alles bij tot het onafhankelijke karakter en het onherbergzame gevoel dat het album oproept. Jawel, indie bestaat nog.

Tijdens de releaseshow in het voornoemde atelier was het al meteen duidelijk: als er nog een slowcore-scene bestaat in België, dan wordt die aangevoerd door Pilod. Minder pijnlijk traag dan die andere trio’s in het genre – denk aan Low, Codeine – maar daarom niet minder straf. Op het album zelf bewijst Pilod dat eens te meer.

Opener ‘Lion ego’ spreidt stapsgewijs alles uit wat de sfeer van de hele plaat maakt: repetitieve gitaren, een slepende bas, doorgaande drums en melancholisch gezongen teksten. In die lijn is het album ook overwegend weemoedig. Het hoogtepunt daarvan is het eenzame geluid van ‘Level 4’, met oerschreeuwen die ook de songs errond sieren, zoals het pompende ‘The heart’ en het donkere ‘Black island’. Voor dat laatste lied kreeg de band hulp uit de verwante band Isbells (met Gerd Van Mulders), terwijl op ‘Foundations’ Illuminine’s Tine Anthonis meespeelt. In beide gevallen zorgen de gastmuzikanten voor een extra laag aanhoudende, uitgesponnen klanken die, vooral bij Van Mulders dan, een grote meerwaarde zijn.

Andere nummers, zoals single ‘Black swan’ en ‘Blind date’ zijn daarentegen erg dynamische nummers met drijvende ritmes en melodieën, zonder de alternatieve en authentieke ninetiesklank ooit te verliezen. Uit die periode is ook de invloed van een band als Arab Strap onmiskenbaar, bijvoorbeeld wanneer de band andere horizonten verkent met een drumcomputer.

Toch blijft Pilod het best wanneer ze hun authentieke zelve blijven: melodische baspartijen, de schijnbaar simpele maar nooit minderwaardige gitaren en vastberaden drums. Gooi daar nog enkele kreten bij en je krijgt ‘Your triumph’, het einde van een soms trage maar altijd intense tocht.

Details Album
Platenlabel: Pilod Recordings
Jaar:
2016
Tracks:
  • Lion ego
  • Victory at hand
  • Black swan
  • The heart
  • Level 4
  • Black island
  • Blind date
  • Foundations
  • Your triumph