Pieter Embrechts, Maanzin

Feelgood rapgrapkleinkunstsentiment mét een boodschap

De zinsnede “Bracht-ie maar eens een CD uit!” was meermaals uit de lucht te plukken na afloop van één van de optredens van Pieter Embrechts. In november 2004 zaliger leverde hij in samenwerking met Radio 1 een antwoord op de vele verzuchtingen. Embrechts betovert live door een combinatie van speelvreugde, jongensachtige charme en oprechtheid. Maar ook op CD blijft de magie van zijn songs overeind. Tekst en muziek heeft hij zelf geschreven. Embrechts is een geboren verhalenverteller, die schippert tussen humor en sentiment. Zijn oorstrelende stem en een aantal getalenteerde muzikanten vormen de verdere basis van een beurtelings aanstekelijk en ontroerend album. De deuntjes blijven gegarandeerd nog dagen in je hoofd rondhangen.
Zijn debuutalbum opent met de road song “Onderweg”; muziek om te gaan cruisen met de ondergaande zon in de achterruit.. Embrechts zingt: “ik hoef niet te weten waar naartoe/ben ik bij u dan is het goe”. Het temperamentvolle “In balans” vraagt dan weer onverbiddelijk om bewegende ledematen, net als - nomen est omen – “Shaken in de living”. Het donkerdere “Ijsbloemen” beklijft: “Te weinig lucht de warmte dampt/ De tranen op de ruit/ Te veel gezucht de kilte klampt/ Ijsbloemen op mijn huid”. Terwijl “Barcelona” dan weer naar zomer en vakantieliefde ruikt. In “Maria” verklaart Embrechts de liefde aan het bakkersmeisje in “De Warme Pistolee”. Maar ook voor stevige statements over onverdraagzaamheid draait hij zijn hand niet om, in “Respect” en in het nauwelijks verholen politieke “De Handwerpenaar”. Als finale wordt het gedicht “O, al de balzalen van mijn jeugd” van Jotie T'Hooft met veel gevoel op muziek gezet. Moeiteloos schakelt Embrechts over van een gevoelige ballad naar stevige rap of vice versa. Zijn grote verdienste is dat het hem allemaal even geloofwaardig afgaat.
Laat het duidelijk zijn dat “Maanzin” een erg veelzijdig album geworden is, dat recht heeft op grijsdraaien. Het Nederlandstalige lied dood? Onzin! Deze CD verdient een legale verspreiding, ondanks zijn verslavende eigenschappen.

Details Album
Album:
Maanzin
Copyright afbeeldingen: Lc Music i.s.m. Radio 1
Platenmaatschappij: Lc Music i.s.m. Radio 1
Jaar:
2004