Pauwel De Meyer, 'Having fun'

De grote stap voorwaarts

Wie zijn album 'Having fun' doopt, wekt de indruk het allemaal niet zo serieus te menen. Toch lijkt dat geenszins aan de hand in het geval van Pauwel De Meyer. De talentvolle songwriter uit Sint-Niklaas heeft zijn liedjes steeds beter op orde. Zijn zangstijl is kwetsbaar als altijd, maar de arrangementen op zijn derde soloplaat zijn rijker dan ooit en waaien meerdere mooie kanten tegelijk op. Nu eens klinkt 'Having fun' zomers poppy, verderop passeren we langs een warme melancholische tussenstop. Het zou wel eens kunnen dat we met 'Having fun' getuige zijn van de grote stap voorwaarts van de man die in 2007 al het Pukkelpoppodium deelde met Devendra Banhart en er prompt een Europese tournee met die artiest en mooie voorprogramma's voor onder andere The Veils aan overhield.

Fans van die acts mogen zich aangesproken voelen, maar evenzeer liefhebbers van Jacco Gardner, Real Estate of - voor de oudere lezers - Grandaddy en Bettie Serveert kunnen het op een likkebaarden zetten. Zonder ergens moeilijk te gaan doen, weet Pauwel De Meyer immers zijn ziel bloot te leggen en ons daar van begin tot eind mee te verblijden. In een genre waarin alles al honderd miljoen keer geprobeerd is, heet dat al een topprestatie. Eenvoudige akkoordenschema's staan centraal, maar ze worden door medemuzikanten Koen De Gendt (gitaar en toetsen), Anton De Boes (bas) en Klaas Borms (drums) zo frivool en toch treffend gebracht dat het genieten geblazen is. Een minimale weerhaak in elk nummer blijkt daarvoor al voldoende.

De songtitel 'Shana-na' geeft al aan dat Pauwel De Meyer zich meer richting de popvijver manoevreert, en ook met 'Mom's car' heeft hij daar een mooi exemplaar opgevist. 'Easy' klinkt een pak potiger en schurkt tegen de regelrechte indierock van zijn andere band Monster Youth aan. In het prachtig getitelde 'Prins Albertstraat' doet De Meyer een Broken Glass Heroes-ke: 't is muziek van nu, maar je zou zweren dat je vergeten sixtiesidolen aan het werk hoort. Met een traag, slepend rocknummer als '99', met zijn hyperminimale portie postpunk aan boord, laat hij bovendien horen nog niet uitverteld te zijn.

'Having fun' presenteert zich als gevarieerd, luchtig, nadrukkelijk nazomers, en eigenlijk ook wel als best verslavend. Wij hopen dan ook zeer dat Pauwel De Meyer hiermee erin slaagt boven het maaiveld uit te komen. Het songmateriaal is er, dus kom maar op met die radiohit.

 

Details Album
Pauwel De Meyer_Having fun_cover
Album:
Having fun
:
Jaar:
2016
Tracks:
  • Lonely boys
  • Here again
  • Nothing to prove
  • Mom's car
  • Prins Albertstraat
  • Easy
  • Shana-na
  • Eiaha ohipa
  • 99