OutKast, Pukkelpop 2014

Damn, damn, damn, daaaamn

Het was even schrikken toen we vijf minuten voor aanvang van de show van OutKast naar het podium staarden. In tegenstelling tot de tour in de Verenigde Staten had de legendarische hiphopformatie rond Big Boi en André 3000 géén live band mee (op die ene bassiste na dan). We vreesden voor een kale en saaie show. Het is al meer dan eens gebleken dat hiphop live zelden wérkt. Gelukkig bleek onze vrees ongegrond, want vanaf de snedige opener ‘B.O.B.’ wist OutKast meteen indruk te maken. Alleen was het snel duidelijk dat het grote publiek op de hits na niet echt mee was met OutKast.

De reactie op dikke tracks zoals ‘Gasoline dreams’, ‘Da art of storytelling, part 1’ en ‘Elevators (me & you)’ was ronduit mager. Het feest barstte gelukkig wel los tijdens die publiekslievelingen zoals ‘Ms. Jackson’ en ‘Roses’. En reken maar van yes dat we met onze handjes zwaaiden op ‘Hey ya!’. André 3000 was bovendien bijzonder goedgeluimd en zag de Main Stage als een grote speeltuin. Zijn microfoon werd meermaals ook gebruikt als speelgoed. Of heb jij al veel artiesten zien touwtjespringen met een microfoonkabel. 

Eén van onze favorieten in de set was ongetwijfeld de pompende Purple Ribbon All-Stars-song ‘Kryptonite (I’m on it)’. Big Boi, gehuld in een nogal opvallende outfit met een ketting waar zelfs Flavor Flav jaloers op zou zijn, bracht het met een volle overtuiging. Beide rappers bewezen bovendien dat ze geen backing tape nodig hadden in tegenstelling tot de playbackshow van Eminem een jaartje geleden. Oké, de refreinen werden meestal wel voorzien van een ondersteunende zangtrack, maar dat zien we gerust door de vingers. 

Uiteraard waren er enkele dipjes in de set. Door de magere respons op de songs uit de eerste albums, voelde je gewoon dat OutKast te veel moeite moest doen om iets uit het publiek te krijgen. De passage van een slome track zoals ‘Skrew it on bar-b’ belandt daarom niet in het collectief geheugen.

De temperaturen stegen naar een absoluut hoogtepunt tijdens een stomende ‘SpottieOttieDopaliscious’. Die trompet! Die baslijn! Damn, damn, daaajuuum, we zingen het nog steeds na. Ook het eigenzinnige ‘Prototype’ van André 3000 wist ons zeker te bekoren. Met afsluiter ‘The whole world’ kreeg OutKast nog de ganse wei aan het zingen. Op dat ene moment was niet OutKast, maar het publiek de centrale gast op de Main Stage. Een schone geste, waar wereldverbeteraar Macklemore ook iets van kan leren. Macklemore, soms is trop te veel!

Details Concerten
Concert datum:
14/08/2014
Band:
OutKast