Oscar And The Wolf, 'Summer skin'

Zomernachtelijke frisse bries

Met 'Summer skin' zetten Oscar And The Wolf de verwachte stap vooruit en geven ze hun muziek iets meer ruimte. Het resulteert in een 5-track ep met zowel instrumentaal als vocaal een vollere inhoud dan op hun eersteling 'Imagine mountains'. De productie van 'Summer skin' was in handen van Robin Proper-Sheppard en de opnames zadelen Oscar And The Wolf op met een aangename, warme sound, perfect passend bij hun composities.

Vanaf opener 'Crossroads' is het al meteen duidelijk dat Max Colombie's halsstarrige weigering tot articulatie nog steeds wonderen verricht in zijn zangpatronen. Uitgesponnen klinkers en weggemompelde lettergrepen klonken nog nooit zo betoverend. De single 'Orange sky' is mijmerend radiovriendelijk en daar is niets mis mee. Het upbeat refrein nodigt zelfs uit tot schattige danspasjes, of althans zo zou het live moeten werken.

Op 'All we want' lijkt het even alsof José Gonzáles de akoestische gitaar ter hand genomen heeft, want de openingsakkoorden en subsequente strofe echoën aardig diens 'Heartbeats' uit het 'Veneer' album. Maar de vleug Gonzáles verdwijnt al gauw wanneer de song tijdens het refrein weer op en top Oscariaans begint te klinken. En horen we daar niet Eva Vermeiren haar stempel drukken op de backing vocals? Een blij wederhoren met de voormalige dame en haar hemelse stem uit Horses.

We worden danig op het verkeerde, weemoedige beentje gezet met de intro van 'Ribbons'. Zonder aankondiging versnelt het tempo en lijkt het alsof een hoopvolle wind ons plots doet overwaaien naar de Zweedse klanklandschappen van Obliq op hun debuut 'Antenna'. Het zegt genoeg over het feit dat er veelzijdigheid schuilt in de rangen van Oscar And The Wolf. 'Ribbons' had echt wel het langste nummer van de ep mogen worden maar blijkt jammer genoeg het kortstse. Het abrupte einde deed zowaar pijn – simpelweg: als het goed is, mag het gerust even doorgaan - en is volgens ons de enige compositorische fout die op deze ep gemaakt werd.

'Wash your face' leidt ons naar een broeierige, repetitieve climax die zowaar met post-rock begint te flirten alsof deze stroming een kind van de jaren tachtig betrof (let maar eens op de gitaartjes en het eigenwijze drumpatroon in het refrein). Het maakt 'Wash your face' tot een simpele maar uiterst effectieve afsluiter. Wat Oscar And The Wolf met deze vijf nummers aflevert, mag voor ons als dé Belgische ep van de zomer 2012 bestempeld worden. En dat ze op een volgend volwaardig album maar eens alle registers mogen opentrekken, want dit is het soort potentieel dreams are made of.

Details Album
Band:
Oscar And The Wolf
Album:
Summer skin
:
Jaar:
2012
Tracks:
  • Crossroads
  • Orange sky
  • All we want
  • Ribbons
  • Wash your face