Oscar And The Wolf, 'Imagine mountains'

Verkleurend landschap

Platenlabel Debonair heeft er een lieveling bij. Nadat eerder Yuko, Superlijm en The Bear That Wasn't een kans kregen, worden nu alle pijlen op Oscar And The Wolf gericht. In 2005 werd frontman Max Colombie nog tweede op Eurokids. De baard in de keel resulteerde in een hemelse stem, een handelsmerk die vele deuren zal openen. De eerste single kreeg al airplay op onze populaire radiostations, wat niet verwonderlijk is, gezien de populariteit van het indiefolkrockgenre. Debuut ep 'Imagine mountains' is in ieder geval een visitekaartje dat het Belgisch muzieklandschap danig zal kleuren. Een landschap met wijzigende seizoenstinten.

Enerzijds krijg je koude rillingen van 'Winter breaks', gedragen door het harmonisch stemmenspel en enkele aanstekelijke akkoorden. Hoe heerlijk kan een stem zo ijzig rustig voortkabbelen en toch volledig tot je doordringen. Anderzijds krijg je warmtetintelingen van de pianoklanken uit 'The dreamers'. Vol trage en uitgerokken melodieën, die kommaneukers de grond zullen inboren, maar meerwaardezoekers de hemel zullen in prijzen. Het veelvuldig gebruik van galmen brengt een luie sfeer naar boven, maar verveelt nooit.

De nummers bouwen voort op de successen van Bon Iver, Isbells, Nick Drake en ga zo kilometers verder. Een minder originele sound dus, maar het stemgeluid van Colombie is zo opmerkelijk dat je voorgaande direct vergeet. Al mogen de jonge knapen gerust wat gedurfder en experimenteler uit de hoek komen.

De opmerkelijkste song is ‘Pastures'. De dissonant openende strijkers trekken je mee in sferische geheimzinnigheid. Het is een nummer dat we al zo vaak hoorden, maar het blijft beklemmen dankzij de dreigende pianobassen, het hoge tempo en een juiste portie melancholie. Met kippenvel tot gevolg. Het donker smakende ‘Lady burn' is eveneens doordrongen van harmonieuze hoogstandjes. Met krakende stemmen zoals een David Gray zijn liefdesperikelen tentoonspreidt, zal het goedogend collectief vele meisjesharten doen smelten. De songs zijn uitermate sober, maar zitten zo krachtig in elkaar dankzij de melodieuze schoonheid.

Na zo'n debuut-ep gehoord te hebben, verwachten we niks minder dan een uitstekende debuutplaat. We zijn benieuwd hoe de talenten van Oscar And The Wolf verder zullen openbloeien. Een succesvolle toekomst kan niet snel genoeg volgen.

Details Album
Album:
Imagine mountains
Copyright afbeeldingen: Collectief Debonair
Platenmaatschappij: Collectief Debonair
Jaar:
2011
Tracks:
  • Winter breaks
  • Lady burn
  • The dreamers
  • Pastures
  • Bony weather