Newmoon + Kamikaze Girls, Trix

Staren naar je schoenen, bij voorkeur met de rug naar het publiek. Shoegazen is geen muzikale hobby om zaterdagochtend het parochiecentrum mee wakker te schudden. Met het Gents-Antwerpse Newmoon op de affiche zakte een van de relevantste gitaarbands van het moment af naar Trix voor een avondje trippen in het kwadraat.

Het Britse Duo Kamikaze Girls mocht het publiek opwarmen. Gitariste en zangeres Lucinda Livingstone speelde herkenbare, simpele maar effectieve gitaarriffs die een doordachte aanvulling waren op het strakke drumwerk van Conor Dawson. Soundgewijs balanceerde het tweetal ergens op de grens tussen Japandroids en Nothing. Een band waar we in de toekomst nog van gaan horen.

Newmoon bracht in 2016 een van de betere debuutalbums van het jaar uit. ‘Space’ is een intense plaat vol atmosferische shoegaze en psychedelica. De band rond frontman Bert Cannaerts wist ook live een geluid te creëren dat tot de verbeelding sprak. Newmoon had maar liefst drie gitaristen in de rangen die samen een heuse wall of sound optrokken en het publiek zonder pardon naar hogere sferen bracht.

Opener ‘Head Of Stone’ beukte direct door de geluidsmuur. Mokerslagen van riffs, dromerige zanglijnen en zinderende drums haalden de punk in Newmoon naar boven. ‘Life in The Sun’ blonk uit in herkenbare, pakkende melodieën en deed denken aan het beste van Ride en Slowdive.

‘Coma’ klonk als een hypnotiserende trip die traag op gang komt, maar eindigt in een explosie van jewelste. Single ‘Helium’ laat de band van hun meest poppy kan horen zonder aan kwaliteit in te boeten. De stem van Cannaerts vond zich telkens een goed plekje tussen te verpletterende instrumentatie, wat zorgde voor een gelaagd effect dat nooit in de mix verdronk.

Cannaerts vergat niet om het publiek meermaals te bedanken. De liefde van Newmoon was groot, en de volgelopen Trix Bar zag dat het goed was. Of de tweede plaat al in aantocht is blijft een raadsel, maar hoe sneller, hoe liever. 

Details Concerten
Band:
Newmoon
Jaar:
2017