The New Year, 'The New Year'

Indie 3.0

Dit voelt als thuiskomen. Zonder te weten dat je het gemist hebt, schittert er vanaf de eerste luisterbeurt een feest van herkenning in je oren. Je slaakt een zucht van 'eindelijk, eindelijk hoor ik weer die zalige ingetogen spanning van die mooie indie-gitaren.' Je wilt teruggrijpen naar je oude Bedhead-cassettes, en die eerste lp's van The New Year die je ergens liggen hebt. Maar het verhuizen van de voorbije jaren heeft je platencollectie in een wanhopige rommel veranderd en enkel de recentste cd's staan in je overvolle cd-kast. Als je dan een plaatje hebt, als deze nieuwe van The New Year, dan maal je er niet meer om, want hierop vind je alles.

Er is het recordlabel, Touch&Go, dat met zijn ingehouden releaseschedule toch wist uit te groeien tot een van de fijnste, grootste en meest kwaliteitvolle labels van de voorbije twintig jaar. En ja, nu verraden we bijna onze leeftijd. En je krijgt nog meer hints. Steve Albini zit achter de knoppen. Dé meester in het opnemen van indiegitaren. Dé man die het best weet hoe hij spanning op plaat kan zetten. En dan The New Year. Ze klinken dan misschien onbekend in jouw oren, maar zij zijn de crème de la crème van de US-indiescene: Chris Brokaw (Come, Codeine), de broertjes Matt en Bubba Kadane (Bedhead), Peter Schmidt (Bedhead) en Mike Donofrio.

Hier staan ze dan. Ooit faam makend met hun samenspel van drie gitaren, hebben ze dit snaarinstrument ingeruild voor een ander, de piano. Aan hun geluid zelf hebben ze niet gepuzzeld. Nog steeds klinken ze even dreigend explosief en strak. Dit merk je op de single 'The company I can get' en 'The door opens', waar ze naar aloude gewoonte nog steeds even melancholisch rocken in strakke banen geleid door Steve Albini. Eenzelfde melancholie verspreiden ze over het ganse album en doet hen triomferen in 'X off days' en wenen op 'Wages of sleep'. Maar luister vooral naar de piano die ze ontdekken op 'Body and soul' en 'MMV'. Luister hoe de akkoorden op dit klassieke instrument samenvallen met hun weemoed. De tristesse brandt zich door je heen en je glimlacht. Want, na al die jaren van zwerven langsheen verschillende genres en bands, ben je terug waar het ooit begon.

Details Album
Album:
The New Year
Copyright afbeeldingen: Touch&Go
Platenmaatschappij: Touch & Go / Konkurrent
Jaar:
2008
Tracks:
  • Folios
  • The company i can get
  • X off days
  • The door opens
  • MMV
  • Seven days and seven nights
  • Wages of sleep
  • Body and soul
  • My neighborhood
  • The idea of you