The Moe Greene Specials, 'The Moe Greene Specials'

Luister mama: zonder woorden!

Dat je niet moet kùnnen zingen om muziek te maken, bewees de schoonzoon van een gepermanenteerd Brasschaats voetbalwonder al. Maar je kan ook muziek maken zónder te zingen. Dat is wat tegenwoordig nog iets noordelijker in de provincie Antwerpen gebeurt, in de Rex te Essen. Ooit een cinemazaal, nu de repetitieruimte van The Moe Greene Specials.

Ze pakken er zelf graag mee uit en het valt niet te ontkennen: de sfeer van vergane filmglorie is alom aanwezig, ook op dit titelloze debuutalbum. Songtitels als 'The el monte case' of 'Rain scene #9' liegen er niet om. Op de hoes hebben we vergeefs gezocht naar de namen van nog-niet-vergane-filmglorie Ry Cooder en de godfather van de surf: Dick 'Misirlou' Dale. Niet dat we beide heren vroegtijdig willen afschrijven, maar hun nalatenschap is alvast in goeie handen.

The Moe Greene Specials pellen een uitje met de spaghetti-western van weleer, zonder aan het recept van de saus te raken. De creatieve timing ('The vast land') en de blazers en conga’s ('Malibu rendez-vous', 'Esperos de oro') zijn een welkome aanvulling bij de typische reverb ('Quintana sixteen', 'Sacramento') die Peter Lodiers en Kristof Janssens uit hun gitaar laten galmen.

Om maar te zeggen dat je The Moe Greene Specials in de verste verte niet kan associëren met de talloze Hucklebuck-dansende cowboykuddes die de Vlaamse kermissen overal ten lande teisteren. Weg met Bobbejaan Schoepen, de soundtrack van het echte countrywerk is eindelijk geschreven door deze zes Kalmthoutenaren... maar wie zal er voor de film zorgen?

Details Album
Album:
The Moe Greene Specials
Copyright afbeeldingen: Green Cookie
Platenmaatschappij: Green Cookie
Jaar:
2005