The Moe Greene Specials

Luchtige cowboydeuntjes

Niets aan The Moe Greene Specials (TMGS) verraadt dat ze geboren, getogen en ontwikkeld zijn in ons Belgenland, behalve hun namen: Kristof, Peter, Gert, Koen, Bart, Dirk en Yves. De groepsnaam werd gehaald bij The Godfather waar het personage ‘Moe Greene' op een heel speciale manier om het leven kwam: door een schot in zijn oog, terwijl hij een massage kreeg. De ‘moordwijze' (een schot door het oog) werd later bekend als ‘een moe greene special'.

Op muzikaal gebied lijkt TMGS uit de zuiderse, zanderige cowboygebieden te komen. Spaghetti-westerns, cactussen en de Daltons komen voor het geestesbeeld zweven tijdens het beluisteren van ‘Open road (again)'. Op deze cd staan vooral rustige nummers met een emotioneel of melancholisch tintje, die niet te zwaar wegen door het luchtige cowboy-element.

Bij een oppervlakkige beluistering valt vooral ‘Bring light in' op. Daar heeft de opbouw van het nummer, met toenemende drums en snellere riffs, wellicht veel mee te maken. Ook het titelnummer lijkt daar wat op. Beide nummers zitten iets meer in de rocksfeer dan in het zuidelijke laisser-faire. Later ga je vooral het zwoele van ‘Ciudad mia' en ‘A man called murder' appreciëren en raak je gesteld op het ingetogen en eenvoudige ‘Sands motel'. De nummers zijn goed afgewerkt en elk is op zijn manier de moeite.

Luister je oppervlakkig, dan kan je je nauwelijks herinneren wat je gehoord hebt maar hou je er wel een licht opgewekt gevoel aan over. De muziek van TMGS is leuk, aantrekkelijk, het stoort niet of stoot niet af. Maar het prikkelt ook niet, het houdt je niet geboeid van begin tot eind en het is niet uitbundig of feestelijk. Het is wat het is, het kabbelt voort, zonder grootse vernieuwing in te luiden of een bijzonder smakelijk stukje ontdekking te doen. Als geheel weegt het daardoor te licht. Luister je aandachtig, dan hoor je de diepere kracht en het uiteindelijke talent van TMGS, iets dat niet leidt tot bewondering net omdat het te luchtig blijft.

Enerzijds jammer, anderzijds maakt het van deze cd perfecte achtergrond-, nietsdoen- en opruimmuziek: zuidelijk tintje zonder te irriteren. Die moeten er ook zijn. En de volgende keer kan het altijd nog wat straffer. Olé!

Details Album
Album:
Open road (again)
Copyright afbeeldingen: Sonic Rendezvous
Platenmaatschappij: Sonic Rendezvous
Jaar:
2007
Tracks:
  • Crime scene love
  • The feast of san gennaro
  • Buicks OTM
  • Intro (untitled n°)
  • bring light in
  • Ciudad Mia
  • A man called murder
  • Sands motel
  • On a cold trail
  • Open road (again)