Maurits Pauwels, 'Afscheid in kloten'

Een huisvriend voor de herfstige dagen

‘Nu ik op de nationale televisie heb gezegd dat ik een Nederlandstalige plaat ga maken, moet ik dat wel doen. Zo werk ik namelijk altijd. Anders komt er niets van.’ Zo ging de quote waarmee Mauro Pawlowski een tweetal jaren geleden de lachers op zijn hand kreeg in Reyers Laat. De meesten onder hen wisten hoogstwaarschijnlijk niet dat Mauro in het verleden live gitaar speelde bij Kris De Bruyne, en al Nederlandstalige nummers wegschonk aan De Kreuners. Pawlowski heeft woord gehouden. De ondertussen bijna ex-gitarist van dEUS verblijdt ons met ‘Afscheid in kloten’, waarvoor hij tegenwoordig als Maurits Pauwels door het leven gaat.

Vies van de jaren zeventig is Mauro niet. Dat bleek destijds al met zijn eerste soloplaat, en recent nog met de powerpopgroep Hitsville Drunks. Als Maurits Pauwels laveert hij behendig tussen kleinkunst uit de seventies en de drang naar eenvoud van een beheerst in het Nederlands zingende artiest als Jonas Winterland. Daardoor straalt ‘Afscheid in kloten’ bijwijlen een aangename vleug romantiek uit. Het uiterst verzorgde instrumentarium zit daar voor wat tussen, maar ook de minder voor de hand liggende, soms wat verbitterde, intelligente teksten bewerkstelligen dat gevoel. Een snuif ondeugd hier en daar kruidt het geheel af.

Met opener ‘Hemel en aarde’ weet Maurits meteen te ontroeren. Weer is er die eenvoud, ook als hij vervolgens een knipoog uitdeelt naar alle vrouwen tussen 30 en 45 in ‘Wild meisje’. Nog meer op de slappe koord tussen chanson en schlager dansen ‘Klojo uit de regio’ en ‘Nieuwe apenjaren’, dankzij hun herkenbare en meteen meezingbare teksten. Aan de andere kant van Maurits Pauwels’ spectrum: het romantische ‘Merel’ en het wel zeer directe, op ware gebeurtenissen gebaseerde ‘Anneliese Michel’.

De regeerperiode van Mauro als gitarist bij dEUS zit er binnenkort op, en een van de eerste projecten waarvoor hij meer tijd wil vrijmaken, blijkt dat van de breekbare chansonnier te zijn. Mauro Pawlowski in het Nederlands, daar moet je even aan wennen, maar eens die horde genomen, wordt ‘Afscheid in kloten’ jouw huisvriend voor de herfstige dagen. Beloofd.

Details Album
Maurits Pauwels_Afscheid in kloten_cover
Album:
Afscheid in kloten
:
Jaar:
2016
Tracks:
  • Hemel en aarde
  • Wild meisje
  • Merel
  • Een dode nabij
  • Nooit meer alleen
  • Klojo uit de regio
  • Anneliese Michel
  • Hier een liedje
  • Nieuwe apenjaren
  • Afscheid in kloten