Mastodon, Pukkelpop 2016

The Shelter op zijn kop

’s Werelds beste metalband stond donderdagavond in The Shelter op Pukkelpop. De tent was dan ook snel gevuld voor de baarden van Mastodon. Vorig jaar moesten ze nog noodgedwongen hun passage op Pukkelpop cancelen, maar dat maakte ze dit jaar ruimschoots goed met een set die tegen de perfectie aanleunde. We hebben Mastodon al regelmatig gezien op festivals, maar dat waren concerten op een hoofdpodium in de blakende zon voor een gedesinteresseerd publiek. De veel kleinere Shelter was daarom een erg dankbare plek voor Mastodon om mokerslagen uit te delen.

Mastodon bracht de meest recente plaat ‘Once more ‘round the sun’ – inmiddels alweer twee jaar oud – mee naar de tent. Niet meteen hun beste plaat, maar toch klonken songs als ‘Tread lightly’ en het bezwerende ‘Chimes at midnight’ verdomd lekker. Bovendien had de geluidsman van Mastodon zijn beste beentje voorgezet, want qua sound zat het ook erg snor. The Shelter hing aan de lippen – of eerder de baarden – van Troy Sanders die als een wildeman over het podium raasde terwijl Brent Hinds met het eeuwige gemak duizelingwekkende gitaarlijnen bovenhaalde.

Toch zijn we vooral in shock and awe van drummer Brann Dailor, het enige lid zonder gezichtsbeharing, die in het briljante ‘Oblivion’ de vocals voor zijn rekening neemt. Een lust voor oog en oor. Het publiek stond verder aan de grond genageld tijdens ‘The Czar’, een song die Pink Floyd had kunnen schrijven, mochten ze de distortionpedalen hebben gevonden. Ultieme hoogtepunten tijdens deze set waren ongetwijfeld het razende ‘The wolf is loose’ en de ultieme Mastodon-song ‘Blood and thunder’. Tijdens die laatste hadden we Scott Kelly van Neurosis nog verwacht op gastvocals, maar volgens een betrouwbare bron wilde Scott liever naar Die Antwoord gaan kijken. Soit, Brann kwam ons nadien uitvoerig bedanken voor ons enthousiasme en beloofde ons ‘een nieuw album, een nieuwe tour en allemaal nieuwe leden.’ Grappige jongens.

Waarom we die vijfde ster nog achterwege laten? Met zo’n uitgebreide back catalogue hadden we liever wat meer oude songs gehoord. Géén ‘March of the fire ants’, géén ‘Iron tusk’, géén ‘Crystal skull’, en zo kunnen we wel blijven doorgaan.

Details Concerten
Concert datum:
18/08/2016
Band:
Mastodon