Massive Attack, Cactus Festival 2014

Geen woorden om dit magnifieke staaltje kunst te beschrijven

Het was al even wonderlijk, toen het programma van Cactus bekend werd. Zaterdag, zondag en maandag. Vreemde dag voor een festival. Toch was de keuze helder en begrijpelijk: als je Massive Attack kunt boeken, dan doen we dat. Wat het ook moge kosten. 

Die kosten wegen gemakkelijk op tegen de baten. Dit optreden van Massive Attack gaat alle verwachtingen te buiten. Wat een magnifiek, weergaloos kunstwerk. Massive Attack is de zon, het publiek doet dienst als Icarus. Onweerstaan er naartoe aangetrokken, laat iedereen zijn was smelten om versuft ter aarde te storten na anderhalf uur aan totale perfectie. Ook al dateert hun laatste album 'Heligoland' al van 2010, ook al zullen de meesten enkel 'Mezzanine' en enkele nummers van '100th Window' van buiten kennen, dat doet er allemaal niet toe. 

De stemmen van Martina Toply Bird en Deborah Miller zorgen regelmatig voor kippenvel. De intense bastonen van 'Angel' zetten hun klauwen in je onderbuik. Je voeten bewegen, je ogen gaan dicht, en je kunt er helemaal niks aan doen. Volkomen overgeleverd hang je in de armen van deze Britse triphopband. Tieners, kinderen, bejaarden, dronken mensen, stoned mensen, nuchtere mensen, verliefde mensen: iedereen weet dat hij of zij op de beste plek ter wereld is.

Dat gevoel wordt versterkt door de sterk politieke boodschappen die Robert del Naja en Grant Marschall als flitsende lichtkranten projecteren. Van Google-zoekopdrachten via uitspraken van Tony Blair over de Irak-oorlog tot prijzen van geneesmiddelen, niets is de heren te gek. Het is niet voor het eerst dat ze zich zo politiek uitlaten. Del Naja heeft samen met onder andere Thom Yorke van Radiohead en Damon Albarn al op meerdere wijzen (terecht) zijn afkeer geuit jegens de Irak-oorlog. Nu wordt ook het Israël-Palestina conflict erbij betrokken, met als discutabel hoogtepunt de namen van de drie overleden Palestijnse kinderen.

Ondanks deze overweldigende visuals met indringende boodschap blijft duidelijk waarover het gaat: een onovertroffen optreden waarvoor nauwelijks genoeg positieve adjectieven zijn. Dansen met een klein beetje schuldgevoel was nog nooit zo lekker. 

Details Concerten
Band:
Massive Attack