Marche Funèbre, 'Into the arms of darkness'

Spoken in de duisternis

De lente staat bijna voor de deur. De dagen rekken weer en de vogeltjes beginnen weldra aan hun lied. Niet getreurd, voor wie nu al heimwee heeft naar de donkere dagen 's winters, brengt Marche Funèbre binnenkort haar laatste album uit: ‘In the arms of darkness’. Met vijf nummers en een duur van bijna zestig minuten beluister je het niet eventjes tussen de soep en de patatten.

Marche Funèbre is een van ’s lands meest befaamde exportproducten als het gaat om death/doommetal. De vijfkoppige band bracht hiervoor al twee andere full albums uit: ‘To drown’ in 2011 en ‘Roots of grief’ in 2013, met daarop onder meer het meesterwerk ‘As in autumn’. Voor de opnames van hun nieuwste telg trok de dodenmars langs de Klangschmiede Studio E in Duitsland bij producer Markus ‘Schwadorf’ Stock. Niet zomaar de eerste de beste, Markus is onder meer bekend van zijn werk met Alcest, Empyrium, Eluveitie en Midnattsol.

‘Into the arms of darkness’ werd begin februari aan de pers voorgesteld in een sfeervol kader: een intieme luistersessie aan het haardvuur van het Mechelse café De Pekton. Het eerste hoofdstuk ‘Deprived (into darkness)’ klinkt meteen hoe doom moet klinken: laag en traag. Vergelijkingen met meesters in het genre als My Dying Bride zijn niet ver weg. Deze lijn wordt doorgetrokken naar ‘Capital of rain’ dat iets sneller op gang ronkt en aanvankelijk ook licht onderhevig is aan invloeden uit wat zwarter metaal.

Het middelste ‘Uneven’ is een aanrader. Dit nummer vormt een soort atmosferisch-progressief rustpunt op de plaat. Al snel explodeert dit nihilistische hoofdstuk naar snelle death/doom, om daarna opnieuw een vertragend slot in te luiden met slepende zanglijnen. Het langste nummer ‘Lullaby of insanity’ spant de kroon op het werk en kreeg ook een indrukwekkende videoclip (eerder een kortfilm in dit geval). Het zuigt je naar de diepste krochten van de duisternis en spuwt je daarna weer uit. ‘The garden of all things wild’ is de perfecte afsluiter.

‘Into the arms of darkness’ wordt gedragen door de vocalen van Arne Vandenhoeck, die steeds beter het doomgehalte oproepen. Het geheel wordt aan elkaar geweven door spokend snaarwerk en diepe drums die de doom vermengen met death, black en soms een zweem van thrash. Marche Funèbre levert met deze plaat een nieuw beklijvend epos af dat je met koud zweet achterlaat. In dit geval voldoet dat volledig aan de verwachtingen.

Details Album
Album:
Into the arms of darkness
Platenlabel: Moscow Funeral League
Jaar:
2017
Tracks:
  • Deprived (into darkness)
  • Capital of rain
  • Uneven
  • Lullaby of insanity
  • The garden of all things wild