Marble Sounds, 'Live with Casco Phil at Concertgebouw Brugge'

Scoren en laten scoren

25 december 1999. Mijn jongere broer is ontzettend blij met zijn kerstcadeau: ‘S&M’, het album waarop de wereldberoemde speedmetalband Metallica de degens met een symfonisch orkest kruist. Het resultaat liet zich raden. Metallica walste meermaals als een drieste olifant doorheen onze jeugdkamer, maar helaas ook overheen het orkest dat hen vergezelde. Sindsdien hebben wij een gezonde aversie tegenover bands die hun songs opsmukken met klassieke strijkers, blazers, enzovoort.

Marble Sounds bewees op zijn recentste studioplaat ‘Tautou’ dat zo’n symfonisch orkest wél een meerwaarde kan betekenen. De bijdrage van het achtkoppige Casco Phil, onderdeel van de Belgische Kamerfilharmonie, kleurde de kenmerkend melancholische songs van Marble Sounds erg dienend en subtiel in. De sound van de band rond Pieter Van Dessel kreeg zo een vernieuwd elan. Casco Phil vervoegde Marble Sounds tijdens een aantal van de voorbije speeldata. Het resultaat was zo bijzonder dat er wel een live-album van moest komen.

Die avond in het Concertgebouw van Brugge bleek de setlist een dwarsdoorsnede van de Marble Sounds discografie. De meerwaarde van Casco Phil op het podium werd al snel duidelijk. Waar ze op plaat nog opgingen in het geheel, zorgen ze nu net iets prominenter voor spanning opbouwende intro’s en schitterende symfonische breiwerkjes in de refreinen. In het hart van deze plaat levert dat twee absolute hoogtepunten op in de vorm van ‘Ten secords to count down’ en ‘K.V.’. Hier vallen band en orkest soms op betoverende wijze samen en komt de ingetogen, smaakvolle muziek van Marble Sounds het best tot haar recht.

Bijzonder is ook de rolverdeling tussen Marble Sounds en Casco Phil. Ze zoeken en vinden constant het evenwicht tussen scoren en laten scoren. Op die manier heeft de groep eigenlijk een best-of cd in handen zonder dat die obligaat aanvoelt. De lange versie van ‘A new breeze’ is weldadig en zinderend, terwijl hun waarschijnlijk bekendste nummer - het wiegelied ‘Leave a light on’ - in deze setting opvallend intact weet te blijven.

De muziek van Marble Sounds had altijd al de kracht te kunnen fungeren als een warm dekentje of een dampend bakje troost. Dat is met deze bundeling van hun sterkste werk met een subtiel symfonisch randje zeker niet anders. Je hoeft van ons zeker niet tot Kerstmis te wachten om het schijfje in huis te halen.

Details Album
Marble Sounds_Live with Casco Phil_album cover
Band:
Marble Sounds
Album:
Live with Casco Phil at Concertgebouw Brugge
:
Jaar:
2017
Tracks:
 • Present continuous
 • The first try
 • Sky high
 • A new breeze
 • Ten seconds to count down
 • K.V.
 • Leave a light on
 • Tout et partout
 • (How it's going to) End
 • If you stay then I can't go
 • Evenings