Madensuyu, 'Current'

Meesterlijke zielenknijperij

Schaars zouden de zieltjes moeten zijn die nog niet vertrouwd zijn met Madensuyu. Schaarser zouden zij moeten zijn die niet reikhalzend uitkeken naar hun nieuwe album 'Current'. Vijf jaar na 'Stabat mater' keert het Gentse duo terug. De trouwe fans kunnen hun geluk niet op, want wie Madensuyu zegt, die zegt: 'een masterclass in alternatieve rock’.

Geen enkele band klinkt namelijk zoals de band van Pieterjan Vervondel en Stijn De Gezelle. De intimiteit die zij in hun muziek weten te leggen, zien we nergens anders wederkeren. Alsof elk album wederom een worsteling is met hun demonen, die ze uiteindelijk het zwijgen weten op te legen. Een louterende ervaring voor hen, maar zeker ook voor ons.

Dat is op 'Current' niet anders. Wederom worden we compleet in hun verhaal gezogen, al gaan ze deze keer nog wat dieper. De toevoeging van de piano zet ons even op het verkeerde been bij de opener ‘It’s upon’, maar 'One more time' is weer classic Madensuyu. Strakke en bezwerende ritmes, een hoge urgentie, de trillende stem wanneer er moet gezongen worden, alles is weer aanwezig.

Desondanks is dit geen herhaling van hun eerder werk. De piano blijft zich continu tussen hun vertrouwde formule in wurmen, maar de ritmes die ze neerzetten, zoals op 'A current', zijn op zijn zachts gezegd weergaloos te noemen. Het Spartaanse geluid van de gitaar wordt subtiel gezalfd, waardoor de huiskamersfeer van de opnames nog meer naar voor komt.

Hun meesterschap komt pas echt naar voren met het tweeluik ‘It comes along’ en ‘The flood the flow the roar’, waar ze van een verstilde pracht evolueren naar een veelkoppig monster dat doordendert zonder enige acht te slaan op eender wat. Onversneden klasse, dat is wat het is.

Dat zetten ze nogmaals dunnetjes in de verf op de afsluiters. Toegegeven, we missen ergens die emotionele zanglijnen/schreeuwen, maar de prachtige pianostukjes die we ervoor in de plaats krijgen bij 'The ravel' en '8 by pieces' zijn niet te versmaden en vormen de perfecte afsluiter van een wonderschoon album. We gaan niet claimen dat hun eerdere werk bij 'Current' verbleekt, maar we zitten alleszins wel weer goed voor een jaar of vijf genieten van dit kleinood.

Zo blijkt dat Madensuyu geen seconde te vroeg weer ten tonele verschijnt. 'Current' voelt aan als een logische stap, een goeie ontwikkeling en een bouwsteen voor de toekomst. Bovenal is het in het hier en nu de interessantste rockplaat, vormgegeven door het enige duo dat zo moeiteloos emotie en muziek kan doen versmelten. Hulde aan de zielenknijpers van Madensuyu.  

Details Album
Band:
Madensuyu
Album:
Current
Jaar:
2018
Tracks:
  • It's upon
  • One more time
  • A current
  • Rag
  • It comes along
  • The flood the flow the roar
  • Breathe, sail on
  • Ill timed
  • The ravel
  • 8 by pieces