Luka Bloom, De Roma

Een man en zijn gitaar

Luka Bloom blijft een bijzondere band hebben met ons land en met De Roma in Borgerhout. Voor een volle zaal gaf de Ierse singer-songwriter er zaterdagavond een uitstekend en intens concert. Dertig nummers lang hing het publiek aan zijn lippen.

Sinds begin jaren negentig staat Bloom elk jaar op een Belgisch podium.”In België heb ik altijd het gevoel onder vrienden en familie te zijn”, vertelde hij. In 1992 pakte Bloom alleen met een gitaar de weide in van wat toen nog Torhout-Werchter heette. Zaterdagavond deed hij hetzelfde met De Roma.

Bloom speelde niet alleen in, maar ook met De Roma. Hij vertelde dat hij een van zijn instrumenten die naam gaf toen een gitaar het tijdens een soundcheck in Borgerhout begaf en er in allerijl een ander exemplaar moest geleend worden in een winkel in de buurt. Omdat het publiek het instrument toen goed vond, behield hij het.

Bloom was in Antwerpen om Frugalisto, zijn 21ste album, voor te stellen. ‘Frugalisto’ is een woord dat niet bestaat en is afgeleid van frugal, wat sober of zuinig betekent. “Wanneer is genoeg genoeg?”, vroeg Bloom zich af.  Naast de titelsong zong hij ook het prachtige ‘Warrior’, ‘January blues’ en ‘Isabelle’, dat hij samen met ‘Lowlands Brothers’(ook op de plaat) in 2015 schreef voor een herdenking in Ieper van de eerste wereldoorlog. Bloom speelde ook 'Wave up to shore’, het laatste nummer op de plaat en het eerste nummer dat hij op zijn zestiende schreef dat hij “geen shit” vond. Zijn broer Christy Moore nam het in 1976 al op voor een van zijn eigen albums.  

Het was feest in De Roma. Bloom zong ook verschillende van zijn klassiekers als ‘Fertile rock’ (waarbij het publiek onmiddellijk meezong, net als bij ‘Sunny sailor boy’), ‘’Exploring the blue’, Gone to pablo’, ‘Rescue mission’ en een prachtige en lang uitgesponnen versie van ‘The man is alive’, een nummer over zijn in 1956 overleden vader.

Ook bij ‘Don’t be so hard on yourself’ kon het publiek zich niet bedwingen om mee te zingen. “Ik was zo opgewonden om jullie te horen zingen dat ik mijn eigen ticket kocht”, grapte Bloom bij het begin van zijn optreden. Een setlist heeft hij naar eigen zeggen niet. “Ik zing wat ik wil zingen”.

Bloom had nog een verrassing in petto en maakte bekend dat het hele concert werd opgenomen. Met het oog daarop speelde hij  ‘Fertile rock’ een tweede keer. Volgens de entourage van de muzikant komt het project er in de loop van volgend jaar naar aanleiding van zijn intussen 40-jarige carriere en Bloom ontkende dat achteraf niet. Hij liet wel uitschijnen dat het niet de bedoeling is de release enkel te beperken tot het concert in De Roma.

Details Concerten
Concert datum:
3 december
Jaar:
2016