La Jungle, ‘II’

Een knoert van een groove

La Jungle houdt – net als wijzelf – van herhaling. Hun vorige plaat telde 5 nummers. Deze ook. De vorige plaat had een simpele, maar doeltreffende grafische hoes met palmbomen erop. Deze heeft een hoes met onthoofde watermeloenen, in krak dezelfde stijl. En dan moeten we het nog over de muziek hebben waar - hoe raad je het – herhaling ook een hoofdrolspeler is.

Opener ‘Hahehiho’ begint met een vervormde stemsample die geloopt wordt en al snel gezelschap krijgt van een hakkende riff, maffe geluiden en een groovy drum. Verwacht geen ingewikkelde songstructuren of dito melodieën op deze plaat. Neen, de muziek van La Jungle drijft op een knoert van een groove. Die wordt soms zo bonkig gebracht dat de muziek dicht tegen techno aanschurkt. Als je wil, kan je dan ook op de dansvloer rondhossen op deze opener. Trance voor mensen die al eens vlekken op hun jeans hebben.

‘Technically you’re dead’ knipoogt met zijn heerlijk rollende drums en vette riff dan weer naar noiserock. Het is het soort nummer dat je opzet net voor je de deur uitgaat op zaterdagavond om je energiepeil wat op te krikken. Dat je dan als een stuiterbal door je deur hopt, door de maffe laatste twee minuten van het nummer, neem je er maar bij.

De affiniteit van de band met krautrock en trance komt het best tot uiting in ‘Helizona’ dat meer dan negen minuten de tijd neemt om zich wervelend op te bouwen, door er telkens een laagje op te stapelen. Heerlijk tribaal én geraffineerd tegelijkertijd. En zo gaat La Jungle tot het gaatje van de plaat verder op zijn elan van opzwepende rock die zich op het kruispunt van trance, krautrock, noiserock en mathrock bevindt. Een druk kruispunt maar La Jungle walst er zich zonder moeite doorheen. ‘Blood watermelon’ is meer van hetzelfde maar daar malen wij helemààl niet om. ‘Cold’ dient zich eerst aan als een rustige uitloper tot de song halfweg openbarst in zwaar gitaargeweld. Nog een ferme schop onder je kont voor ze je cd-speler verlaten. Zo hebben wij het graag.  

Foto: © Jekyll 'n Hyde

Details Album
Album:
II
Platenmaatschappij: Rockerill Records
Jaar:
2016
Tracks:
  • Hahehiho
  • Technically You're Dead
  • Helizona
  • Blood Watermelon
  • Cold