Kim Janssen, 'The truth is, I am always responsible'

Een uit de borstkas gerukt hart

Is het nu een Fin, een Amerikaan, een Aziaat of toch gewoon onze noorderbuur? Nationaliteit kent Kim Janssen niet, maar wat doet dat er toe: wordt muziek niet gezien als universele taal? Zingen doet hij enkel in het Engels. Maar wat hij zingt, daar kan iedereen zich in herkennen. En is het niet net dat wat een singer-songwriter groot maakt?

Over heimwee, cinema's, beloften en uiteraard een liefdesverhaal. Kim bezingt elk thema even breekbaar, alsof hij met deze nieuwe plaat in het reine wil komen met zichzelf. Een betere vorm van therapie dan het afschrijven van al je kwellingen bestaat haast niet, moet hij gedacht hebben.

Kim klinkt telkens weer zo oprecht en soms zelfs lichtvoetig, maar dat laatste is ‘The truth is, I am always responsible' allerminst. Af en toe slaat Kim zichzelf voor het hoofd, af en toe begaat hij domme fouten en telkens weet hij de oorzaak bij iemand anders te leggen of van zich af te schuiven. Nu kan hij het niet meer, wil hij met zichzelf in het reine komen en geeft hij toe dat hij altijd verantwoordelijk geweest is voor zichzelf. Dat is althans hoe wij het album interpreteren.

Echte pareltjes vinden we helaas niet op het album. Behalve ‘Sorry' dan. Het nummer dat zich dompelt in eenvoud en even simpel is als de titel doet vermoeden, is werkelijk het hoogtepunt van Kims plaatje. Kim geeft zichzelf helemaal op dit nummer. Hij dissecteert zichzelf en nodigt je uit een bezoekje te brengen aan zijn wereld. Fascinerend, maar vooral erg herkenbaar. Heerlijk eerlijk.

Het is duidelijk dat ‘The truth is, I am always responsible' nooit platina zal verkopen. Of het daarom is dat Kim besloten heeft het schijfje in een platina jasje te hullen, blijft gissen, maar zeker is dat het een zekere rust geeft. De sterren op de cover, het platina schijfje met daarop het uit zijn borstkas gerukt hart, open en bloot, laat je toe een heen- en terugticketje te kopen naar Kims ziel. Een trip die zeker de moeite waard is, geloof ons maar. Ideaal voer voor een huiskamerconcert, vermoeden we.

Details Album
Album:
The truth is, I am always responsible
Copyright afbeeldingen: Volkoren / Munich
Platenmaatschappij: Volkoren / Munich
Jaar:
2009
Tracks:
  • Homesick and hotelrooms
  • Keeping promises
  • Let's pretend that I'm being honest
  • I will find you under snow
  • Leaving the cinema
  • The saddest love story ever told
  • Sorry
  • Nothing
  • The wages of an easy life