Kapitan Korsakov, Handelsbeurs Gent

Een orgie van rauw gitaargeweld

‘Physical violence is the least of my priorities’, zo heet het derde en langverwachte album van de Gentse noiserockband Kapitan Korsakov. Menig liefhebber van de donkere herrie van Pieter-Paul Devos en zijn kornuiten zakte zaterdag af naar een net niet uitverkochte Handelsbeurs, waar het album werd voorgesteld.

De eveneens Gentse groep Mind Rays verzorgde het voorprogramma. Ze brachten psychedelische garagerock en kregen daarmee hier en daar wat volk in beweging. Het grootste deel van de aanwezigen was echter nog te druk bezig met aanschuiven aan de vestiaire of voor de jetonautomaten. Jammer, want de band speelde een veelbelovend setje vol smerige gitaarriffs en strakke drumpartijen. Volgend jaar verschijnt het debuutalbum van Mind Rays op het Britse Punk Slime Recordings.

Kapitan Korsakov begon zijn set met wat ouder materiaal. De drie eerste nummers kwamen van de debuutplaat ‘Well Hunger’ en drukten meteen de stempel op het stevige tempo van de show. Voor wie Pieter-Paul Devos al eerder aan het werk zag, met KKK of Raketkanon, was het geen verassing dat hij al snel met gitaar en al het publiek indook, wat nog meer dan eens zou gebeuren die avond.

‘Strobo Stripper’ en ‘Rhabid Ghawazi Shuffle’ zijn de sterkere songs van de nieuwe plaat en live knalden ze nog harder. Met opzwepend rauwe en intense gitaar- en baslijnen kreeg Devos, bijgestaan door bassist Pieter Van Mullem en drummer Bert Minnaert, het publiek op zijn hand, en vaak ook onder zijn rug.

‘Midnight Gardens’ werd aangekondigd als een liefdesnummer. Het is één van de rustigere nummers in het oeuvre van KKK, maar dat haalde het tempo niet uit de set. Nieuwe single ‘Caramelle’ en topper van de vorige plaat ‘Cancer’ benoemde Devos als ‘eigenlijk hetzelfde nummer’.

Epische afsluiter ‘In the Shade of the Sun’ was het hoogtepunt van een krachtige en goed opgebouwde set. De zweverige opbouwende roes die op zijn climax explodeerde in een orgie van rauw gitaargeweld was de geweldige apotheose van een heel sterk optreden.

Een bisnummer was hier misschien niet nodig geweest, om de extase van de afsluiter nog even vast te houden, maar de enfants terribles van Kapitan Korsakov zouden zichzelf niet zijn, mochten ze niet even terugkomen voor ‘Very Friendly Fire’, een laatste stroomstoot vuile noiserock, mét rondvliegende gitaren.

Details Concerten
Concert datum:
26/11/2016
Band:
Kapitan Korsakov
: