Kanye West, 'Yeezus'

Kanyecentrisme

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ‘Yeezus’ is niet de geniale ‘mijlpaal in de muziekgeschiedenis’ die sommigen ervan maken. Na het lezen van de vele extatische recensies (niet enkel Pitchfork en Rolling Stone maar ook De Morgen, De Standaard en Humo waren erg lovend), vragen we ons af of onze collega’s wel goed naar deze plaat hebben geluisterd. Let op: wij zijn allesbehalve Kanyehaters. De irritant zelfverzekerde, maar bloedeerlijke en grappige rapper/producer van ‘The college dropout’ en ‘Late registration’ verdient zeker en vast een plaatsje in onze top tien, maar op ‘Yeezus’ kan de vader van North West ons nauwelijks boeien.

Een rits harde, elektronische beats en schreeuwerige rhymes moeten benadrukken dat Kanye boos is op de hele wereld. Met de muziek is weinig mis (kan ook moeilijk anders met schoon volk als Daft Punk, Hudson Mohawke en Arca achter de knoppen), dat geven we grif toe: het opzwepende ‘Black skinhead’ en de meedogenloze broertjes ‘New slaves’ en ‘Send it up’ nestelden zich pijlsnel in ons geheugen.

De lyrics zijn een ander paar mouwen. De plaat wordt een protestplaat genoemd, maar de vraag is waartegen Ye precies protesteert. Racisme lijkt het onderwerp in zowel ‘Black skinhead’ (‘They see a black man with a white woman/ At the top floor they gon’ come to kill King Kong’) als in ‘New slaves’, maar het lijken vooral de problemen van de rijke zwarte man te zijn die de Vuitton Don wakker houden. Zo komt Ye in ‘I’m in it’ niet alleen zélf erg boertig uit de hoek (‘Eatin’ Asian pussy, all I need was sweet-and-sour sauce‘), hij maakt ook compleet misplaatste grappen (‘Put my fist in her like a civil rights sign’).

Het is echter pas in ‘Blood on the leaves’ dat onze wangen echt gaan gloeien van plaatsvervangende schaamte. Meneer Kardashian koppelt er de hartverscheurende lyrics uit ‘Strange fruit’ (‘Black bodies swinging on the southern trees’) aan walgelijk autotunegeschreeuw (‘Before the glory / I know there ain’t nothing wrong with me’), om even verderop de problemen die de aanwezigheid van zowel ex- als huidige vrouw op een basketbalwedstrijd kunnen veroorzaken, met Apartheid te vergelijken. Noem ons hardvochtig, maar kwesties als ‘koop ik die Maybach of laat ik ‘m staan?’ interesseren ons niet. Wij wensen Kanye dan ook een fikse dosis perspectief toe.

Details Album
Album:
Yeezus
Platenlabel: Roc-A-Fella
Jaar:
2013
Tracks:
  • On sight
  • Black skinhead
  • I am a god
  • New slaves ft. Frank Ocean
  • Hold my liquor ft. Chief Keef & Justin Vernon
  • I'm in it ft. Agent Sasco & Justin Vernon
  • Blood on the leaves
  • Guilt trip ft. Kid Cudi
  • Send it up ft. King L
  • Bound 2 ft. Charlie Wilson