Kaiser Chiefs, De Roma

Today Borgerhout, tomorrow the world!

Kaiser Chiefs is al meer dan een decennium een gevestigde waarde in Britpopland. Al brak de laatste plaat ‘Duck’ niet echt door, de Roma was op een mum van tijd uitverkocht voor de doortocht van de heren. Dat je de Britten voornamelijk op grote podia aantreft - ze bevestigden net voor TW Classic - maakt van deze avond toch nét dat speciale evenement waarvoor de Roma de uitgelezen locatie is. De Roma moet trouwens dringend de slogan ‘Ssst ... hier speelt een artiest’ op een t-shirt laten drukken. Wij zijn fan!

Het Gentse RAMAN heeft de eer de avond te openen en tegelijk hun eerste EP ‘Birth of joy’ voorstellen. Het trio combineert een sferische vleug Buckley met iets dat in de jaren negentig absoluut potten zou hebben gebroken, terwijl ‘Let’s get it on’ zo uit een plaat van Triggerfinger lijkt te komen. Nog een beetje groeien dus.

Als de lichten doven schalt de intro van ‘Money for nothing’ door de speakers en is de Roma tot de nok gevuld. Kaiser Chiefs lijken drums en keys bovenop twee gigantische tractorbanden te hebben geïnstalleerd, zodat er voldoende ruimte overblijft voor zanger Ricky Wilson om zijn hyperkinetische capriolen uit te halen. De man denkt blijkbaar niet meer in kleine of grote podia en behandelt de Roma alsof het Wembley Arena is. Think big.

Opener ‘People know how to love one another’ lijkt maar uit die éne zin te bestaan, dus wie ‘Duck’ nog niet gehoord had kon toch moeiteloos meefluiten. Voor de meezingbare refreinen moet je trouwens bij de Chiefs zijn. ‘Na na na na naa’ was al meteen een halve publiekslieveling, maar dan zakt de sfeer dankzij enkele midtemponummers (‘Parachute’) en twee best aardige nieuwe songs.

Niet dat de Chiefs hun publiek ooit kwijtspeelden, want Wilson bleef zijn entertainende zelf. En als de echte kleppers ‘Everyday I love you less ‘n less’ en het bommetje ‘Ruby’ eindelijk weerklinken, gaat de mensenmassa kolken als de Schelde tijdens storm Dennis afgelopen weekend. Een tiental concertgangers vlak naast ons begrepen dat ‘I predict a riot’ zo uit de catalogus van de Clash leek te komen en zette een kleine pogo in, waarvan akte! De bisnummers sloten af met ‘Oh my god’ en de Chiefs trokken ervandoor. 

Kaiser Chiefs is de zoveelste klasseband die de Roma weet te programmeren. Volgende zomer op TW Classic? Wij zagen ze al in Borgerhout, en zagen dat het goed was.

Details Concerten
Band:
Kaiser Chiefs
:
Jaar:
2020