Kabul Golf Club, 'Le bal du rat mort EP'

Duizelingwekkend geluid

Was je in de jaren negentig nog niet in het bezit van een bosje schaamhaar, dan bestaat de kans dat je nog nooit van Kindred gehoord hebt. Dat was een hardcoreband uit Limburg die we onder de noemer legendarisch kunnen plaatsen. Kleine kinderen worden groot en ook de jongens van Kindred kregen er genoeg van. Toch is de muziekmicrobe bij de broers Jan (gitarist) en Maarten Beckers (drum) blijven plakken. Samen met twee leden van het explosief Tongers punkbandje The Powerkrauts was het geschifte Kabul Golf Club een feit. Alsof een nieuwe Onafhankelijkheidsverklaring in de oudste stad van België werd getekend.

'Le bal du rat mort' werd opgenomen in de knusse GAM Studio in Malmédy met Micha Volders (Vermin Twins) achter de knoppen. Die laatste was onlangs ook de producer van 'Adventureland' van Little Trouble Kids. Om de verwachtingen nog hoger te spannen, werd de plaat volledig live opgenomen.

Dat is dus het geval bij 'Le bal du rat mort'. De EP opent met een eerste hoogtepunt: 'Bits of freedom' moet zowat de waardige tegenhanger zijn van 'Set fire to the face on fire' van het maffe Blood Brothers. De song opent met een snedige gitaarriff die zich wegkwijnt tot aan je trommelvlies. Net wanneer je oren beginnen te bloeden, worden de woeste drums ingezet. Zanger/gitarist Florent Pevée raaskalt, schreeuwt, mompelt... We verstaan geen woord, maar met zo'n attitude wint de jonge twintiger ongetwijfeld elk debat op de Wetstraat. Florent haalde ook duidelijk de mosterd bij The Rott Childs, waar hij nu ook de bas bij speelt.

Interessant aan Kabul Golf Club is dat de groep maar al te graag buiten de lijntjes kleurt. De typische volgorde strofe-refrein-strofe wordt bewust vermeden en dat maakt van iedere song op de EP een ontdekking. Al zal je de songs wel vaker moeten ontdekken. Waar 'Bits of freedom' je bij de eerste keer al bij het nekvel grijpt, moet je een complex nummertje als 'Fast moving consumer goods' tijd geven om het te kunnen appreciëren.

Wie zijn songs het liefst straight heeft, komt wel aan zijn trekken bij 'Demon days'. Het volledige nummer draait rond één riff die je op eender welke plek aan het headbangen zet. De baslijn van Joey Sweeck is zo smerig als een beerput die talloze jaren niet werd leeggemaakt. Waarom we de plaat na deze bespreking niet met vier sterren belonen? Omdat we weten dat Kabul Golf Club in de toekomst met een debuutalbum afkomt dat tien keer beter zal zijn. En ook omdat de EP te kort is, ideaal dus voor korte busritten.

Details Album
Album:
Le bal du rat mort
Jaar:
2012
Tracks:
  • Bits of freedom
  • Minus 45
  • Fast moving consumer goods
  • 5 minutes 2 midnight
  • Demon days