Kaboom Karavan, ‘Hokus fokus’

Bram Bosteels creëert alweer een heel eigen muzikaal universum waar het heel goed toeven is

Kaboom Karavan moet zowat ons beste bewaarde muzikale geheim zijn. Nochtans zijn er al drie cd’s uit, waarvan de laatste twee verschenen op het gerenommeerde Miasmah. Dat het hier om een Noors label gaat wil dan toch zeggen dat de muziek die Bram Bosteels maakt alleszins gesmaakt wordt onder de muzikale fijnproevers zowel hier te lande als ver daarbuiten. En als Nils Frahm dan ook nog eens je plaat wil masteren dan zit je volgens ons snor.

Bosteels creëert binnen Kaboom Karavan een heel eigen muzikaal universum. Hij gebruikt daarbij zowel instrumenten als geluiden an sich. En ‘geluid’ is de rode draad door al zijn platen. Geluid is de katalysator waardoor de muziek ontstaat. Het is zowat het belangrijkste gegeven, wat niet wil zeggen dat er geen aandacht is voor structuur of melodie. Integendeel, vooral op deze plaat ontvouwen zich haast onmerkbaar betoverende melodieën en prikkelende structuren. Laag na laag worden de tracks opgebouwd. Maar verwacht geen voorgekauwde riedeltjes. Daar hebben we anderen voor. Iedere dag weer nieuwe. Kaboom Karavan daarentegen heeft iets heel tijdloos. Iets heel verhalends ook. Je fantasie wordt constant geprikkeld. Wij zouden zijn songs muzikale tableaux vivants durven noemen.

De muziek is heel vindingrijk, gedetailleerd en gelaagd, maar het is absoluut geen moeilijkdoenerij. Integendeel, de plaat klinkt heel aards en is zowat het meest toegankelijke wat Kaboom Karavan tot hiertoe heeft gemaakt. Er zit ook kinderlijk plezier in de sound. Luister maar eens naar ‘En Avant!’ of ‘A Theme’ als je wil weten wat wij bedoelen. Wat Kaboom Karavan dan toch een beetje in de zijlijn van Miasmah zet. Want het gros van hun muzikale output is pikzwart en ruist en bromt langs alle kanten. ‘Hocus Focus’ is speelser, opener. Maar het is zeker niet al lieflijkheid wat de klok slaat. Al bij de opener ‘Kolik’ kun je al achterliggende dreiging horen. Iets wat in ‘Omsk’ wordt doorgetrokken. Zo hangt die spanning als een zwarte sluier over de ganse plaat.

Bosteels speelt graag met dynamiek. En met het bijeenbrengen van geluiden en invloeden die in eerste instantie vloeken. Maar het is in het blenden van die invloeden, door ieder geluid perfect te plaatsen en te timen, dat Kaboom Karavan zich een ware meester toont.

Wij vinden Kaboom Karavan één van de meest intrigerende, boeiendste Belgische projecten van de laatste jaren. En wij hopen dan ook om dit eens live te mogen meemaken. Bram Bosteels houdt ervan om op ongewone locaties te spelen, dus als iemand hier eens werk van wil maken?

 

©fotos:Liesbeth Marit/Mark Rietveld

Details Album
Album:
Hokus Fokus
:
Jaar:
2013
Tracks:
  • Kolik
  • Omsk
  • KipKap
  • Lovzar
  • Kartoon Kannibal
  • Barbaroi
  • En Avant!
  • The a Theme
  • Sardonis
  • Miss Okee