Jozef Van Wissem, 'We adore you, you have no name'

Luitsoundtracks voor onbestaande films

Jozef Van Wissem is gelukkig geen onbekende meer in onze contreien dankzij de tournee met labelgenoten Amenra en de doortocht op de recentste versie van Desertfest. Dat Van Wissem er een opvallende verschijning was tussen al die baardige gitaren als solist die een elfsnarige luit torst en daar moderne minimalistische composities op brengt, moeten we gelukkig niet uitleggen. Wie dacht dat luit enkel het domein van Hopkinson Smith of Paul O’Dette was, vergist zich. Naast de historische uitvoering van Dowland, Bach of De Murcia, die courante materie zijn geworden in het klassieke muzieklandschap, zijn er ook hedendaagse componisten als Lutz Kirchoff die voor luit blijven schrijven of vertolkers als Joel Frederiksen en ensemble Munich die het werk van Nick Drake een 16e eeuwse luitvertolking aanmaten. Van Wissem gaat echter een stap verder door het minimalisme te omarmen, de summiere melodieën zoals we die kennen van Philip Glass, de repetitieve elementen van Steve Reich maar ook het melodische van een Michael Nyman of de moderne mix die Dead Can Dance zou maken. Van Wissem schreef ook muziek met zijn goede vriend Jim Jarmush en kreeg zelfs een Cannes Soundtrack award voor zijn soundtrack van ‘Only lovers left alive’. Sinds die prent zijn wij trouwens smoorverliefd op Tilda Swinton.

Van Wissem flirt met alles tussen barok en minimalisme in, al is de ene compositie op ‘We adore you, you have no name’ de andere niet.

Opener ‘How you must leave’ evolueert bovenop een repetitief thema. ‘Unto thee I lift up mine eyes’ lijkt het meest historische nummer op de plaat, terwijl Van Wissem zich voortdurend van strumming en flageoletten bedient, wat niet de meest courante luittechnieken zijn. ‘You know that I love you’ is dan weer gebaseerd op een zestiende eeuws madrigaal, terwijl je in het drinklied ‘Bow Down’ een Gavotte van Leopold Weiss lijkt te  ontwaren doorspekt met repetitieve thema’s en een Gothische stem.

Van Wissem maakt met deze grotendeels instrumentale plaat geen simpele luitmuziek maar daagt de luisteraar meermaals uit. Het mag geen wonder heten dat de man soundtracks schrijft. Haast elk stuk op deze plaat kan zo als soundtrack bij enkele goed gekozen scènes dienen. ‘We adore you, you have no name’ is de perfecte nachtplaat. Voor liefhebbers van een vleugje medieval, gothiek of luitmuziek is deze cd een absolute aanrader.

Details Album
Album:
We adore you, you have no name
:
Jaar:
2018
Tracks:
  • How you must leave
  • Deliverance
  • You know that I love you
  • Bow down
  • Unto thee I lift up mine eyes
  • Beyond the brook of blood the rain is fire
  • When the hour of salvation comes the earth is made to flow with honey