Joseph-Hector Fiocco, ‘Petits motets, Vol. II’

Vaderlandse geschiedenis ontstoft

Behoeft bariton, klavecinist, luitist en harpist Nicolas Achten nog enige introductie? De in Brussel geboren dertiger doceert inmiddels zang, luit en historische uitvoeringspraktijk aan het Koninklijk Conservatorium van zijn geboortestad: een voorrecht dat natuurlijk alleen de meest getalenteerde alumni gegeven is.

Dat Achten tot de beste musici van zijn generatie behoort, werd ruim tien jaar geleden al duidelijk. Vandaag heeft de jongeman samenwerkingen met L'Arpeggiata, Les Talens Lyriques, Les Musiciens du Louvre, Le Poème Harmonique en de Akademie für Alte Musik Berlin op zijn palmares staan. Dat alles realiseert Achten naast Scherzi Musicali, een ensemble waarmee hij als leider vergeten componisten van onder het stof haalt.

Tot grote vreugde van het publiek realiseerde Scherzi Musicali spraakmakende opnames met werk van Giovanni Felice Sances, Domenico Mazzocchi, Giulio Caccini en Joseph-Hector Fiocco. Van die laatste verscheen jaren geleden een eerste volume met motetten. Inmiddels hebben dezelfde musici een vervolg klaar.

Fiocco’s verhaal is nauw verbonden met de Belgische muziekcultuur, en wel omdat de man in het eerste deel van de 18e eeuw belangrijke posities heeft bekleed in Antwerpen en Brussel. Dat is meteen ook de reden waarom er op diverse plaatsen in ons land manuscripten van de componist teruggevonden zijn.

Voor Achten is Fiocco een uitzonderlijk boeiend figuur omwille van de symbiose die hij als componist bereikt tussen Italiaanse en Franse invloeden. In plaats van een onpersoonlijke collage worden beide stijlen vermengd tot een eigengereid en vitaal geheel, dat in deze piekfijne uitvoeringen schitterend herleeft.

Hoewel het repertoire integraal uit motetten bestaat, gebeurde de selectie van het repertoire zodanig dat er een divers muzikaal palet op de luisteraar wordt losgelaten. Instrumentaal tekent Scherzi Musicali voor energetische, opwindende partijen, minutieus gefraseerd en excellent qua zinsbouw. Het detail en de grote lijn: op deze cd komen ze weergaloos samen.

Als het album ergens een steek laat vallen, dan is het in de extreem virtuoze vocale partijen, die vooral door de uiterste registers met een fractie technische weerstand worden gebracht. Sopraan Deborah Cachet en bas Sönke Tams Freier overstijgen hun partijen eerder sporadisch. Voor Reinoud van Mechelen en Nicolas Achten gaat dat evenwel niet op: zij bewegen zich elegant door hun partituren, met een naturel die de luisteraar inderdaad het gevoel heeft dat Fiocco ten onrechte vergeten is geraakt. Tot nu, dankzij deze opname.

Details Album
Vaderlandse geschiedenis ontstoft
Ensemble: Scherzi Musicali
Artistieke leiding: Nicolas Achten
Label: Musique En Wallonie
Distributie: Outhere