Jonas Winterland, 'Mensen zijn gemaakt van dun papier'

Breekbare (f)luisterliedjes

Als uitgeweken West-Vlaming bestudeerde Jonas Winterland taal en tekst in Leuven. Grote fan van Eels en dEUS als hij is, waren zijn eerste songteksten logischerwijs ook in de taal van Shakespeare. Tot Winterland een workshop volgde bij de schielijk te vroeg overleden Bram Vermeulen: die drukte hem op het hart dat zijn Nederlandstalige poging van dat ogenblik zoveel meer zeggingskracht had. Dat was in 2004. Vanaf dat moment is Jonas Winterland beginnen schuren en schaven aan een intimistische debuutplaat vol (f)luisterliedjes.

Podiumervaring deed de man op tijdens de intussen legendarische Open Mic Avonden in Leuven, waar ook Selah Sue ontdekt werd. Met de indruk die Jonas Winterland daar maakte, wist hij een ervaren rot als Jo Francken als producer te strikken, en toonde de grote Raymond Van Het Groenewoud zich bereid mee te spelen op ‘Mensen zijn gemaakt van dun papier’. Die titeltrack is ook de huidige single en een perfect voorbeeld van de sound van Jonas Winterland: zowel tekstueel als muzikaal is er verwantschap met Raymond, maar evengoed met Leonard Cohen, Bon Iver of Eels. Het kader is door Jo Francken bewust Spartaans sober gehouden. Daardoor ligt de nadruk nog meer op het woord. De zeggingskracht van het Nederlands is in Winterlands geval zeker groter: elke luistersessie betekent een nieuwe kras op onze carrosserie.

Van dEUS heeft Jonas Winterland, met toestemming van hun frontman Tom Barman, het liedje ‘Wake me up before I sleep’ van een eigen interpretatie voorzien. ‘Maak me wakker voor ik slaap’ is een bloedstollend mooie cover geworden. 'Want alles wat ik zie / Verbreekt dit moment / En alles wat ik doe /Kan zorgen dat je hier niet meer bent …' het zijn woorden die wanhoop en breekbaarheid tegelijk uitstralen. Het bulkt van de poëzie van dit hoge niveau op ‘Mensen zijn gemaakt van dun papier’, waarmee Jonas Winterland zich wat ons betreft meteen in de hoogste klasse van de Belgische muziekwereld in katapulteert.

Nog eentje om het af te leren: 'Ik ben geboren in de schaduw/als een zanger zonder stem/tegen wil en dank moet ik gaan zingen/voor mensen die ik helemaal niet ken.' Die lyric suggereert dat Jonas Winterland niet anders kan dan zijn liedjes wereldkundig maken, wat eigenlijk waar is. Wie zo’n klasseplaat kan afleveren, hoort op de bühne thuis.

Details Album
Jonas Winterland, 'Mensen zijn gemaakt van dun papier'
Band:
Jonas Winterland
Album:
Mensen zijn gemaakt van dun papier
:
Jaar:
2013
Tracks:
  • De figurant
  • Mensen zijn gemaakt van dun papier
  • Altijd halverwege
  • Maak me wakker voor ik slaap
  • Naar het licht
  • Niemand vraagt zich af
  • Ogen dicht
  • Onder vreemde wolken
  • Land zonder bergen
  • Dagen zonder lief