John Talabot - ƒin

Einzelgänger

In de stad van het beste voetbalteam ter wereld wordt tegenwoordig ook muziek gemaakt die behoort tot deze categorie. Nu, dat is misschien overdreven, maar feit is, ƒin, de langverwachte debuutplaat van producer John Talabot is voorlopig één van dé releases van 2012. Talabot, actief sinds 2009, debuteerde met het future jazz, deep house geluid van de 12" ‘My old school’ op het Duitse ‘Permanent Vacation’ label. In 2010 kregen we de meer richting dub afdwalende 12" ‘Mathilda’s dream’, en ‘Sunshine remixes’ op zijn eigen ‘Hivern’ label. Maar échte naam, faam en verwachting bouwde hij pas vorig jaar met de op ‘Young Turks’ verschenen ‘Families’ 12". De titeltrack bevat vocals van Glasser en maakte het tot één van onze favoriete EP's van 2011.

Openen gebeurt met een donkere, sexy track, ‘Depak/Ine’, gedrapeerd met panoramische regenwoudgeluiden, een geheel vormend zacht als zijde. De opbouw is subtiel als een Nicolas Jaar nummer, hoe meer de song vordert hoe meer percussie links en rechts stiekem het geheel vervoegt. De hemelse achtergrondvocals stuwen de explorerende drumcirkel naar een piek hoger dan de Kilimanjaro. Op ‘Destiny’ krijgen de multitrack vocals van Pional een prominentere rol, het geheel van grooves mooi uitvergrotend, tot het haast een live-ervaring betreft. Caribou, Pantha Du Prince, Four Tet, het zit er allemaal in.

‘El/Oeste’ is een interessant tussendoortje, met een experimenteel draaiend ritme naar nergens. Reverb track ‘Journeys’ had dan weer een B-track van Animal Collectives magnum opus ‘Merriweather Post Pavillion’ kunnen zijn. Nog een interessant vocaal experiment vormt ‘Missing/You’, waarbij deze gemuteerd lijken in een bevreemdend naar glitch neigend macaber geluid. ‘Last/Land’ bouwt rond bescheiden, evoluerende beats die worden gedomineerd door een hypnotiserende, verslavende sample van een strijker. ‘When/The/Past/Was/Present’ is een halfslachtige poging tot verkeerde synthpopmuziek die de diepgang van de andere nummers en een duidelijke vocal mist. Dit in schril contrast met ‘H.O.R.S.E.’ met zijn luide, donkere en tegelijk spookachtige, sporadische ritmes.        

Talabot is een éénling die op een positieve manier star vasthoudt aan de eigenhandig uitgezette bakens. Waardoor ƒin wordt gekenmerkt door traag evoluerende, niet te agressieve, beats en grooves, door emoties die ons vriendelijk van de ene hoek naar de andere hoek van de kamer slingeren, een interessant, atmosferisch, micro-house geheel vormend gelardeerd met diepgang en intelligentie.

Details Album
Band:
John Talabot
Album:
ƒin
:
Jaar:
2012
Tracks:
 • Depak/Ine
 • Destiny/Feat. Pional
 • El/Oeste
 • Oro/Y/Sangre
 • Journeys/ Feat. Ekhi
 • Missing/You
 • Last/Land
 • Estiu
 • When/The/Past/Was/Present
 • H.O.R.S.E.
 • So/Will/Be/Now... Feat. Pional