JFJ, 'Electric wood'

Limburgse trip

Vijf jaar nadat JFJ de finale van de Limburgse popconcours Limbomania won, heeft de Lommelse groep een debuutalbum klaar. De band pakte in 2010 nog uit met de voortreffelijke EP ‘The jiving furniture jubileum’. Het leverde een plek op affiche van Pukkelpop 2011 op, maar dat concert is om de bekende redenen niet kunnen doorgaan. Hopelijk krijgt dit groepje dit jaar een revanche.

‘Electric wood’ is een verzameling van een elftal kleine songs die zich pas na een aantal luisterbeurten aan je gaan hechten. Het is zo’n plaat die tijd nodig heeft om volledig geapprecieerd te worden, maar waar je voldoening uit haalt. De popsongs op deze plaat bevatten namelijk diverse nuances en andere talloze details die het niveau hoger tillen.

Neem nu de titeltrack, waar lyrics als ‘winter tastes like salty fruit’ je om de oren vliegen. We horen duidelijk de Beck-invloeden en dat is altijd een goed teken. De plaat neemt onmiddellijk daarna een andere koers met de americana van ‘The Financial crisis’. Op zich stelt de song weinig voor, maar het past perfect tussen de heftigere popsongs zoals ‘Honey’. ‘Electric wood’ is een trip langs verschillende wegen die allemaal de moeite waard zijn om te volgen.

Daarnaast houden wij ook van de humor op deze plaat. Zo wordt de plaat halfweg onderbroken door het tenenkrullende ‘Sweet release’. Het intermezzo lijkt zo weggelopen uit een oeroude radioreclame. Het staat ook haaks tegenover het wat meer melodramatische ‘Race toward something’, één van onze favoriete nummers op de plaat. ‘Even the Dalai Lama couldn’t resist the urge to hate himself a little bit / I wonder if it’s you’ is één van die zinnetjes die ons bijblijft. Verder horen we nog een referentie naar Beck wanneer Jonas het over ‘one foot in the grave’ heeft. 

Hoogtepunt op ‘Electric wood’ is het fantastische ‘Clyde fans’. Het is een song waar we door de strijkerspartijen, de quirky toetsen en de rollende baslijn maar niet genoeg van krijgen. Ook heel sterk: ‘I went to your house last night pt. 2’. Het nummer begint wat gewoontjes, maar ontaardt in een popsong met een heel fijne conclusie aan de hand van Faisal.

Hoewel we niet meteen een slechte song op de plaat horen, hebben we soms het gevoel dat in tracks zoals ‘First aid kid’ en ‘Honey’ meer had gezeten. Ook afsluiter ‘The great summer depression’ is verre van een song die we vaak zullen herbeluisteren. Exceptioneel of majestueus zouden we ‘Electric wood’ niet noemen, maar we kunnen wel stellen dat de Limburgse muziekscene er een toffe plaat bij heeft.

Details Album
Band:
JFJ
Album:
Electric wood
Jaar:
2014
Tracks:
 • Leaders of the west
 • Clyde fans
 • Electric wood
 • The financial crisis
 • Honey
 • Sweet release
 • Race toward something
 • First aid kid
 • Drive through the night
 • I went to your house last night pt. 2
 • The great summer depression