Jerboa, Rockit fuel

Het strakke gareel van Frederik Dejongh

Hij zit mooi verpakt in een welriekend digipack, de nieuwe Jerboa. ‘Rockit fuel’ is ondertussen het tweede full album van dit éénmansproject van Frederik Dejongh. Gelukkig heeft hij het niet allemaal alleen moeten doen. Voor deze plaat kreeg hij de hulp van een hoop bekende namen en het resultaat mag er zijn. Een fantastische plaat die fans van Herbaliser en consoorten zeker zal bekoren.

Het instrumentale openingsduo ‘Ignition’/’Cashbah’ hangt strak aan elkaar. De sfeer wordt bepaald door een slangenbezweerdersdeuntje dat je spontaan je beste Axl Rosemoves doet bovenhalen. In ‘Number 1’ worden voor het eerst vocals ingezet. Johannes Verschaeve (The Van Jets) krijgt de kans om zich in te leven in dit enorm swingend nummer en doet dit voortreffelijk: zonder twijfel de nummer 1 van deze plaat.

In ‘Just another number’ wordt gekozen voor de vrouwenstem van Trixie Whitley (Donkey Diesel). In ‘What if’ mag ze haar goed werk nog eens overdoen en krijgt ze de steun van Krewcial. Deze geslaagde combinatie levert een fantastisch soulnummer op dat alle kopjes zal doen schudden. Minder geslaagd is de bijdrage van Bassman aan het nummer ‘Heaven in hell’. Kippenvel krijg je dan weer wanneer Gunter Nagels zijn stem in ‘Crowd pt. 1’ ergens tussen Arno en Tom Waits plaatst.

De meest opmerkelijke stem vinden we echter terug in ‘Running north’. Alex Callier, die deze plaat hielp producen, heeft zich ook even achter de micro gezet en zorgt hiermee voor een primeur. We verklappen niets, maar we geven je wel mee dat - hoewel we met dit Stone Rosesachtig nummer voor het eerst het gevoel krijgen dat ‘Rockit fuel’ iets met rock te maken heeft - het woord 'gaze' toch heel anders klinkt wanneer het uit de mond van Alex Callier komt. Jerboa handelt het zaakje verder alleen af met een meer dan tien minuten durende titeltrack. Het abrupte einde zorgt voor een moeilijk verteerbaar afscheid en de repeatknop is dan ook snel gevonden.

Ondanks de vele uiteenlopende samenwerkingen met niet de minste Vlaamse artiesten klinkt deze ‘Rockit fuel’ zeker niet als een verzamelplaat. De gastmuzikanten werden door Frederik Dejongh strak in het door hem ontworpen gareel gehouden en krijgen op geen enkel moment de overhand op de homogene sound die als een vette saus over de hele plaat is gegoten. De nasmaak is bijzonder zoet en langdurig. Ben je geen artiest in de keuken, voeg dan wat Jerboa toe en alles zal smaken.

Details Album
Album:
Rockit fuel
Copyright afbeeldingen: Keremos records
Platenmaatschappij: Keremos records
Jaar:
2007
Tracks:
 • Ignition
 • Cashbah
 • Number 1
 • Last breath
 • Just another number
 • Quarantine
 • What if
 • Heaven in hell
 • Crowd part 1
 • Running north
 • Rockit fuel