Jean D.L. & Sandrine Verstraete, ‘S/T’

Koortsige, filmische soundscapes

'S/T' is een muzikaal bondgenootschap tussen - ook in het gewone leven een koppel - Jean Delacoste, experimenteel filmmaker en muzikant die eerder al samenwerkte met Mauro Pawlowsi en Teun Verbruggen, en Sandrine Verstraete, kunstenaar die in haar werk tekst, performance, installatie en geluid combineert en graag de dialoog aangaat met muzikanten, heel dikwijls uit de improvisatiescene.

Jean D.L. heeft al een reek releases op zijn conto, heel dikwijls op cd-r of digitaal, waarbij hij door middel van gitaardrones een eigen muzikaal universum creëert. Sandrine Verstraete op haar beurt is vooral in de weer met cassettemanipulaties. De verpakking typeert bij deze plaat heel goed de inhoud: de donkere, schemerige hoes evoceert een mysterieuze schaduwwereld, donker, melancholisch.

Kant 1 van de plaat begint met een ruis, op de achtergrond komt een trein in slow motion voorbij. Een gitaardrone eist wazig zijn plaats op in de soundscape. Het is een wankele, minimale maar uiterst sfeervolle muzikale koortsdroom waar je geen vat op hebt. Het is zoeken naar een houvast, terwijl een misthoorn, ijle stemmen en industrieel geluid een schemerwereld oproepen, dreigend en claustrofobisch, die zich tussen slaap en waak ophoudt. Het is een imaginaire film zonder hoofdrol: intrigerend is het minste wat je kan zeggen.

Het tweede stuk op kant 2 ontwikkelt zich aanvankelijk ook rond een gitaardrone, die zich via schrapende geluiden op de achtergrond een weg baant. Ingehouden spanning. Golvende geluidsmanipulaties creëren een spanningsveld tot Verstraete invalt met een monotone declamatie. Daarna zorgen stemmen, dialogen en claustrofobische geluiden voor een kolkende en toch weer onderdrukte finale.

Dit is duidelijk een experimenteel en persoonlijk werk, dat daardoor niet altijd even toegankelijk is, maar liefhebbers van Geoff Mullen, Machinefabriek of field recordings kunnen hier volgens ons wel weg mee.

Details Album
Album:
S/T
Platenmaatschappij: Rockerill Records
Jaar:
2015
Tracks:
  • A
  • B