It It Anita, 'Agaaiin'

Gevoelens, verlangens en explosieven in de betonmolen

Heuglijk nieuws voor wie houdt van noise. Na twee ep’s (‘It It Anita’ en ‘Recorded by John Agnello’), bracht It It Anita op 4 november een eerste langspeler uit. Het debuut bestaat uit acht nummers en klinkt nog lawaaieriger en rauwer dan hun voorgaande publicaties. Waar ze hun self-titled ep nog met een baseballknuppel in elkaar staken, gebruikten voor dit ‘Agaaiin’ een mixer en betonmolen. Die mixer was ook al van de partij op hun laatste ep ‘Recorded by John Agnello’. De succesvolle samenwerking met deze man, onder andere bekend van Sonic Youth en Dinosaur Jr., werd overgedaan voor dit album en dat is eraan te merken!

Het album wordt afgetrapt met een hels gekrijs: ’25 (from  floor to ceiling)’ moet wel verwijzen naar de sprong die je maakt bij het horen van de schreeuwende gitaren. Wat anders? Het zware gekraak maakt plaats voor de solide drums die afwisselend op- en aftellen tot kleine uitbarstingen. Een explosieve start waar we maar niet genoeg van krijgen. ‘Ginger (ode to decade)’ neemt dan weer een loopje met het tempo en wordt een lofzang aan de ondergang. Na eventjes een aardbeving te veroorzaken op 'III' (titels moeten immers niet altijd vergezocht zijn), slagen de Luikenaars erin een gevoelige snaar te raken met  ‘Parnsip (terminal)’. Een prachtig nummer vol diepgang.

“Dat volstaat,” moet Jean-Marc (of was het Jean-Marie?) gedacht hebben: let’s play some punk! Knallen vanaf de eerste seconde, opzwellende agressie en een zweem van machteloosheid. Zoals het hoort. Nummer ‘VI’ is dan weer een muur van noise die op je afkomt. Met gevaar voor eigen gezondheid, kun je na enkele afspeelbeurten misschien wel een vorm van melodie en inhoud ontwaren.  De laatste twee songs zouden klassiekers in het genre kunnen zijn. De frustratie, woede en exaltatie druipen ervan af en de laatste minuten zijn om duimen en vingers bij af te likken.

Een eerste luistersessie doet het album af als eenvoudig en vooral hels lawaai. Maar dit album verdient meer dan één kans: pas dan ontplooien de onderlagen zich ten volle.

Details Album
it it anita agaaiin
Album:
Agaaiin
Platenlabel: Luik Records
Jaar:
2016
Tracks:
  • 25 (from floor to ceiling)
  • Ginger (ode to decade)
  • III
  • Parnsip (terminal)
  • Jean-Marc (Jean-Marie)
  • VI
  • Turmp (supernova)
  • 6-4-2 (new beet)