Iris Penning, 'Liever vieze voeten'

Een streling voor het oor

Iris Penning doet nog niet bij iedereen in Vlaanderen een belletje rinkelen, maar de jonge Nederlandse singer-songwriter heeft de Nekka-wedstrijd gewonnen en bracht eerder dit jaar met ‘Liever vieze voeten’ haar ijzersterk derde album uit. Op 27 september stelt ze die plaat met haar band voor in de Antwerpse Permeke-bibliotheek.

Penning, begiftigd met een loepzuivere zangstem, noemt haar intense en meeslepende muziek poëtische pop. “Liever vieze voeten dan altijd schoenen aan, liever vieze handen dan geen zandkasteel, liever dikke wallen dan geen feest, liever kwallenbeten dan niet in de zee”, klinkt het in het titelnummer, ondersteund door een weemoedige cello.

“Ik vul de leegte op met woorden die ik ergens heb gehoord. Ik zoek de stilte in mijn eigen stem. Ik zet mezelf niet meer op pauze. Want de rest gaat door en ik wil niet laatste zijn”, zingt Penning in het overdonderend openingsliedje ‘Alles achter’, dat wordt gekruid door mooie klanken van een akoestische gitaar. Een kippenvel-nummer.

Ook ‘Mag ik iets vragen’ (met Felix Pulmano als tweede stem) en de andere liedjes zijn van hoge kwaliteit. Zo valt op het kwartet ‘Als je iets wil’, ‘Alles mag kapot’, ‘Hoe lang nog’ en ‘Verder dan vandaag’ niets af te dingen en kruipen die liedjes onder de huid. Uitsmijter is het beklijvende ‘Onderweg bestaan’. Ook ‘In de stilte’ is wondermooi.

Nederland onthaalde de plaat een half jaar geleden goed. Dat heeft de carrière van Penning, die eerder ‘Spreken met suiker’ en ‘Droomverf’ uitbracht, naar een hoger niveau getild. Een aantal nummers van het album zijn er regelmatig te horen op de radio en staan in menig Spotify-lijst.

Dat Penning haar plaat ook voorstelt in Vlaanderen is geen toeval. Ze schreef zich immers in voor de Nekka-wedstrijd omdat ze ook in België een carrière wil uitbouwen. Sinds ze op 25 augustus tijdens het Lalapop-festival werd uitgeroepen tot winnaar staan er heel wat optredens op haar agenda.

Nekka, de Antwerpse vzw die het Nederlandstalige lied ondersteunt en promoot, steunt en coacht Penning en denkt mee over hoe ze in Vlaanderen een carrière kan uitbouwen. De Eindhovense zangeres die spreekt met een zachte g meent dat het Vlaamse publiek goed bij haar past omdat het aandachtig naar de liedjesteksten luistert en na afloop vaak razend enthousiast is.

Penning heeft al nummers voor een nieuwe plaat gemaakt. Tijdens een try-out in Antwerpen bleken die liedjes veelbelovend te zijn en deed ze mooie dingen met de loop-effectpedaal van haar gitaar. Kortom, een talent om in het oog te houden.

Details Album
Album:
Liever vieze voeten
Jaar:
2019
Tracks:
  • Alles achter
  • Mag ik iets vragen
  • Liever vieze voeten
  • Als je iets wil
  • Alles mag kapot
  • Hoe lang nog
  • Verder dan vandaag
  • Niks aan de hand
  • In de stilte
  • Onderweg bestaan