I Am Oak, 'Skulk'

Doorbraakplaat?

Met het album ‘Oasem' wist het Utrechtse I Am Oak hoge sferen te bereiken. 3VOOR12 opende hun hemel met de titel ‘Nederlandse band van 2011', wat de verwachtingen enkel doet stijgen. Toch valt er van stress weinig af te lezen op de sober ogende frontman Thijs Kuijken. Voorgaande platen ontstonden hoofdzakelijk in zijn slaapkamer, maar nu krijgt de band steeds meer inspraak. Ter gelegenheid van een internationale tournee worden vier nummers uitgegeven in epvorm, 'Skulk' genaamd.

Opener 'Gills' lijkt zo van ‘Oasem' geplukt. De popsong hekelt opgewektheid, wat resulteert in een overvloed aan lome synthesizers, hier en daar een doffe drumslag en sporadisch gitaargetokkel. Onze gitaarvriend lijkt zijn vooraanstaande plaats definitief te zijn kwijtgespeeld aan het keyboard.

'Ashen' haalt de eighties synths boven. Weliswaar gedragen door dagdagelijkse arrangementen, maar het zijn de wondermooie melodieën en de heerlijke samenzang die de dromerige song laden. I Am Oak haalt zijn kracht uit Kuijkens luie stem, die met een warme gloed het knusse gevoel opwekt. Naar goede gewoonte krijgen natuurmetaforen - ook wel Kuijkens ontsnappingsroutes uit het stadsleven - de hoofdrol.

‘Gliss' opent zowaar met twee schreiende cello's, volop hun weg zoekend en wachtend op de komst van Kuijken. Opnieuw een minimalistische song, deze keer wel met overbodige rustpauzes. De afslag der aanstekelijkheid wordt gemist doordat het niet explodeert (meteen ook ons verzoek voor het komende fullalbum). Afsluiter 'Slooow' - de titel dekt de lading - beschildert de sfeer wel met de gepaste tinten.

Het amper tien minuten durende ep'tje staat vol leuke ideeën, al dan niet verlangend naar verdere uitwerking. 'Skulk' is een leuke basis en iets meer hapklaar dan ‘Oasem'. Wat extra experiment zou niet misstaan, al kan dat te risicovol zijn voor de beoogde doorbraak: een dubbeltje op zijn kant.

Details Album
Album:
Skulk
Platenmaatschappij: Snowstar
Jaar:
2012
Tracks:
  • Gills
  • Ashen
  • Gliss
  • Slooow