I Am Oak, ‘Nowhere or tammensaari’

Machtige eik

Het is bijna cliché bij de bands van nu om ergens een hut in te duiken en aan het schrijven te slaan. Maar het levert wel de mooiste creaties op. Nu waren de I Am Oak-albums 'On claws' en 'Oasem' al pareltjes, maar een reisje naar Finland met afzondering heeft wederom een prachtige cd opgeleverd met compacte folksongs en melancholische melodieën.

Omdat één machtige eik nog geen woud maakt, besloot Thijs Kuijken het roer om te gooien door de nieuwe tracks deze keer niet solo te schrijven en op te nemen, maar dat samen met zijn bandleden te doen. 'Tammensaari', Fins voor 'eiland der eiken', is dan ook een mooie woordspeling op de nieuwe vorm van samenwerken.

Ze werden al meermaals vergeleken met Bon Iver en Iron & Wine maar hebben wel degelijk een eigen stem, die hier sterk naar voren komt. De meestal ingetogen songs krijgen een warme invulling door het gebruik van koortjes. De elektrische gitaar en piano naast Thijs’ meeslepende stemgeluid en akoestische gitaar leveren dan weer wat pittigere tracks op.

Snaren worden voorzichtig gestreeld in ‘Famine’ voordat Thijs bescheiden invalt. De repliek van het koor tilt deze song een niveau hoger. Deze track is niet kil of koud als de plek waar ze is opgenomen. Het grillige komt naar boven in ‘Grown’, waar de elektrische gitaar even zijn tanden laat zien. Beide songs beginnen verdacht simpel en timide om vervolgens uit te monden in zoveel meer.

Dromerig en speels betovert ‘Palpable’ de luisteraar door verschillende muzikale laagjes te onthullen aan het oor. Het gebruik van meer stemmen geeft meer kleur aan de intrigerende melodielijn. Soms lopen die melodieën wel in elkaar door, wat verschillende nummers onderscheiden moeilijk maakt. Maar als je album in één ruk beluistert, kan het natuurlijk ook wel erg lekker zijn om in het geluid weg te dromen. Iets wat zeker het geval is in het korte pianostuk ‘Drooom’.

Het korte ‘I am forrest’ is misschien wel de muzikale bezieling van het Finse landschap, waar een ijzige wind door de bomen waait in de maat van de gitaar. In het rockerige ‘Reins’ snijden de koortjes dan weer door de scherpe gitaarlijnen en de meer aanwezige drums.

‘Everything in waves’ komt in golven over de luisteraar heen. Als een vocale en instrumentale eb en vloed stort de song zich op je trommelvliezen. Het refrein 'When you arrive now up and I’m gone' wordt in verschillende vormen steeds krachtiger gezongen. I am Oak heeft een hattrick gescoord en Nederland kan trots zijn op dit muzikale exportproduct.

Details Album
I Am Oak, Nowhere or tammensaari
Album:
Nowhere or tammensaari
Platenmaatschappij: Snowstar
Jaar:
2012
Tracks:
 • Famine
 • Grown
 • Boulders
 • Palpable
 • Roam
 • Marrow
 • Cluster
 • I am forrest
 • Reins
 • Vares varas
 • Everything in waves