Horses, 'Horses EP'

Een charmante eersteling

Het verre Limburg herbergt wat. Zo ook het jonge talent van singer-songwriter Bert Vliegen. Zijn eerste worp komt er, in de vorm van Horses, met dit titelloze debuut. Een richting is met deze plaat nog niet echt gevonden, maar stuurloos kan je de vier songs allerminst noemen. Om maar te zeggen dat het potentieel van Horses niet uit hetzelfde vaatje tapt. Dat de vaten ongedefinieerd blijven, daarin schuilt de ontwapenende kracht van deze vier eerlijke songs.

'These birds' is niet meteen een sterke opener en ook niet echt een sterke afsluiter voor een liveset. Maar de aftastende houding van Bert Vliegens vogels maakt tegen het einde van de song plaats voor een doortastende. Hierdoor klinkt 'White lake' even integer, maar des te vastberadener. Zelfs het stemtimbre van Sophia's Robin Proper-Sheppard komt om de hoek kijken wanneer Bert de woorden 'My tears are silver, and yours golden' in de mond neemt.

'Ellesmere' neemt de tijd om to the point te komen, maar gaandeweg bloeit het lied open. Deze aanpak werkt fijn voor de studioversie van het nummer. Live echter, zo mochten we ondervinden, vertrekt de song vanuit een aarzelend vaarwater. In beide gevallen gespeend van een climax en er heerst ook het gemis van een lyrische ontknoping. Of toch een soort van. Het nummer welt prachtig op, maar eindigt dan te vroeg zonder nog na te zinderen.

Er wordt aan het roer gedraaid met afsluiter 'Animal ritual'. Op natuurlijke wijze integreert zich een minimalistische drumbeat en wordt er geflirt met kraut-geluiden. Finaal klinkt het alsof Bert Vliegen er vocaal en tekstueel in geslaagd is Neil Young aan te zetten tot een mijmerende, filosofische dialoog met Scott McCloud. De besluiteloze fade-out van het nummer is dan ook terecht op zijn plaats.

Het is te vroeg om te zeggen waar het allemaal heen kan met Bert Vliegen en zijn muziek. Live is Horses een trio, vervolledigd door Eva Vermeiren en Maarten Colson. Waar Maarten zijn rol nog ietwat moet vinden en ook best mag opeisen, lijkt Eva te hunkeren naar meer interactie en brengt haar stem ook een intense verrijking voor de songs mee. Onze mening is dan ook deze weg verder in te slaan naar een volgende cd toe. Om al het potentieel te laten versmelten tot een solide geheel, wat zich dan ongetwijfeld ook naar het podium zal vertalen.

Details Album
Album:
Horses EP
Copyright afbeeldingen: Collectief Debonair
Platenmaatschappij: Collectief Debonair
Jaar:
2010
Tracks:
  • These birds
  • White lake
  • Ellesmere
  • Animal ritual