Het Zesde Metaal, 'Calais'

Het Zesde wil overgaan

Het is twee jaar geleden dat Het Zesde Metaal het geweldige ‘Nie voe kinders’ op ons losliet. In de tussentijd pende frontman Wannes Cappelle aan het geweldige ‘Bevergem’, schreef voor theater en televisie en stond voortdurend zelf op de planken. Geen wonder dat de trouwe fans af en toe wat geduld moesten oefenen. Bovendien staan er op ‘Nie voe kinders’ enkele magnifieke songs die moeilijk te evenaren lijken. Wie niet weet waarover we het hebben moet ‘Ip min knieën’ maar een keer beluisteren, wat volgens ons één van de allermooiste Belgische nummers aller tijden is. 

Nu is er opvolger ‘Calais’ en die lijkt het wachten meer dan waard. De thematiek van de nummers verhuist van de woonkamer naar buiten terwijl de aantrekkingskracht vaak net in die kleine herkenbare teksten zat. Meteen valt op dat Cappelle en co een heel ander geluid neerzetten. De band heeft een partij synthesizers laten aanrukken die te pas en te onpas op de voorgrond komen. Ook al weet het Zesde vaak een fijne sound uit de elektronica te halen, toch krijg je vaak het gevoel dat de synths eerder in de weg lopen dan de songs te dragen. Luister eens hoe de ijskoude elektronische klanken van ‘Paradis’ moeten opgewarmd worden door Cappelles stem of hoe de keyboards in ‘Nie gezond’ repetitieve stabs spelen die de song nooit ten goede komen. ‘De Vrede’ wordt ook niet gehandhaafd met naar techno lonkende keyboards.

Net de stap in de andere richting kan voor sommigen wel een keer een struikelblok worden. Enkel  ‘Onderbemand’ dat door Cappelle voor Buddywerking Vlaanderen werd geschreven, leunt het meest aan bij het oudere werk. Dit is meteen ook het enige rechttoe rechtaan singer-songwriternummer op de plaat. Titelnummer 'Calais' en de singel 'Naar de wuppe' lijken als enige songs enigzins los te barsten, terwijl het gros van de nummers de teksten van Wannes blijft ondersteunen.

Je moet ‘Calais’ een tijdje laten roderen voor de songs onder je huid kunnen kruipen. Het geheel klinkt indrukwekkend maar mist de hooks en de eenvoud van het eerdere werk, waardoor je als fan van het eerste uur niet meteen je draai zal vinden. Dat neemt niet weg dat enkele nummers wel hun plek in de setlist zullen vinden. Na de deliberatie zal het Zesde uiteindelijk wel mogen overgaan!

Details Album
Band:
Het Zesde Metaal
Album:
Calais
:
Jaar:
2016
Tracks:
  • Liefde
  • Naar De Wuppe
  • Paradis
  • Monsters
  • De Vrede (Weet je nog?)
  • Onderbemand
  • Calais
  • Nie Gezond
  • Achter Zoveel Jaar