Graspop 2019 - Zondag

You wanted the best, you got the worst!

Mooie liedjes duren gemiddelde twee minuten en 48 seconden. Na drie dagen bereikt ook Graspop letterlijk zijn kookpunt. De organisatie laat via allerhande kanalen weten dat er een hittegolf is, maar extra watervoorzieningen komen er niet. Zondag is hardrockdag, maar wij pikken van onder een boompje de jongelingen van Power Trip (***) mee die hun oldschool thrash met een vleugje Obitary weten te kruiden. Zo hebben wij die graag! Ken je klassiekers en doe er je ding mee. Klassiekers vind je dan weer op de mainstage met de supergroep Deadland Ritual (**) bestaande uit Geezer Butler, Steve Stevens en Matt Sorum, die een handvol Sabbath nummers en het gezellige ‘Rebel Yell’ vanonder het stof halen. Misschien volgend jaar een keer hetzelfde doen met Billy Idol? Op het hoofdpodium doet de ex-keyboardman van Within Temptation zijn ding met Delain(**) die al voor de vierde keer aantreden. Leuk om eindelijk eens een geweldige gitariste op het podium te zien staan. De muzikantes waren deze editie blijkbaar allemaal op vakantie.

Gojira(***) staat pal in de middagzon en probeert daarin te overleven. Iedereen heeft duidelijk  last van de hitte, maar Joe Duplantier en co vechten waardig tegen de verzengende zon, en leveren een meer dan puike set af. Herkansen op Graspop 2020 in betere omstandigheden én vijf posities hoger op de affiche denken wij dan, want Gojira is ook één van die gedoodverfde headliners van de toekomst. Ook Living Colour (***) smelt weg in de Barntent, maar het musiceren blijft er gewoon op een uitzonderlijk hoog niveau. Colour is dé vreemde eend van de dag, maar wat een band. Iemand moet Rob Zombie (*) duidelijk gemaakt hebben dat andere muziek een pak hoogstaander is dan de zijne. Rob behelpt zich met Beatles-covers en Led Zep-riffs, maar de verkleedpartij oogt potsierlijker dan dat ze bedoeld is. Tijd om een paar plaatsen te zakken op de ladder, Rob! Nee, dan de heren van Def Leppard (****) die ondanks hun chagrijnige frontman een geweldige set klassieke hardrock neerzetten zoals we die eigenlijk te weinig gehoord hebben. Meebrullen met opener ‘Rockit’, ‘Animal’, ‘Armageddon it’, de hele Best of Leppard passeert de revue en het publiek brult lustig mee. Volgende keer wat meer passie op het podium, dan heeft het dove luipaard nog recht op een extra hoorapparaat voor de toekomst!

Headliners hoeven niet per se een nieuw album mee te brengen om te toeren. Dat Carcass (*****) toch de Marquee mag afsluiten hoeft geen verdere uitleg. Vanaf de eerste noten van ‘316L Grade Surgical Steel’ klinkt de band loepzuiver, en de gitaartandem van Bill Steer en nieuwkomer Tom Draper klinkt als vanouds loeihard en perfect gesynchroniseerd, terwijl Jeff Walker het boeltje bij mekaar gromt. Je moet gewoon van die man houden. ‘You wanted the best, you got the worst!’ hint hij naar het hoofpodium, om vervolgens enkele bierblikken naar de dorstige fans te mikken terwijl Bill Steer van een Orval nipt. Ken je klassiekers, zeker als ‘Reek of putrefaction’, ‘Symphonies of sickness’ en natuurlijk ‘Heartwork’ de revue passeren. De heren zijn volop hun nieuwste plaat aan het inblikken, dus met een beetje geluk zien we ze volgend jaar terug op dezelfde positie. Carcass bewijst het hele concert zonder verpinken dat ze niet minder zijn dan de allerbeste afsluiter die de Marquee zich kon wensen, want sommige bands wil je nu eenmaal écht in die tent zien.

Tijd om de tenten af te breken en het weekend van 19, 20 en 21 juni 2020 met stip in de agenda te zetten voor alweer de vierenwintigste editie van Graspop!


Details Concerten
:
Jaar:
2019