Glen Hansard, De Roma Borgerhout

Klavertje vijf

Als frontman van The Frames, met The Swell Season of doodgewoon op eigen houtje: de immer charmante Glen Hansard werd in het verleden al meermaals met open armen ontvangen door het Belgische publiek. Ook afgelopen vrijdag mocht de Ierse artiest aantreden in een volledig uitverkochte Roma. En dat het daar goed vertoeven was, mag gerust een understatement genoemd worden.

Met een ingetogen cover van Leonard Cohens 'Bird on the wire' trokken Hansard en z'n begeleidingsband in alle voorzichtigheid de set op gang, waarop meteen daarna ook de subtiele, maar raakgemikte blazers in het innemende 'Just to be the one' weerklonken. "Er kan maar nooit genoeg krop in de keel zitten", moet de Ierse bard gedacht hebben. En dus werd een sterk eerste luik van de set beklonken met klasbak 'My little ruin', dat live nog meer wist te overtuigen dan op plaat. Kippenvel.

Hoewel Glen Hansard vandaag de dag misschien een beetje minder edgy klinkt dan in de begindagen van zijn band The Frames, lijken zijn songschrijvercapaciteiten er enkel op vooruit te zijn gegaan. Hansard baant zich moeiteloos een weg door zijn indrukwekkende oeuvre, en lijkt vandaag als geen ander het metier van de songwriter onder de knie te hebben. Folky aangelegenheden, blues-georiënteerde nummers of zelfs wat meer soulvol werk: Hansard beheerst en begeestert. Maar ook andermans werk wordt in de verf gezet: 'Vigilante man' van Woody Guthrie kreeg een actuele insteek mee, met ene Donald Trump in de hoofdrol.

Dat er zo nu en dan een traantje weg te pinken valt op de muziek van Hansard neemt niet weg dat er ook ruimte werd gelaten voor enige luchtigheid. Zo was er zijn toelichting bij het nummer 'Renata', dat hij schreef tijdens een avondje doorzakken om de barvrouw van dienst voor hem te winnen. Tevergeefs. Ook de dronkemanswijsheden die hij ons bij aanvang van 'McCormack's wall' toevertrouwde zijn het koesteren waard: "Take as long as you can for your first two drinks, and afterwards, you'll be able to go on drinking for days". 

Met The Frames-klassieker 'Star star' (inclusief de al even klassieke mashup van dat nummer met 'Hotellounge' van dEUS) en het verplichte nummertje 'Falling slowly' kwam er een bloedmooi einde aan het reguliere deel van de set. Maar dat was buiten de bis van 8 (acht!) nummers gerekend, waaronder ook weer een pak Cohen-covers. Glen Hansard verontschuldigde zich op voorhand al dat hij en z'n band zouden blijven doorspelen tot lang na het passeren van de laatste tram huiswaarts. Maar wat doet een pittige avondwandeling in de vrieskou ertoe als je net een van de beste concerten van het jaar gezien hebt?

Details Concerten
Concert datum:
18/11/2016
Jaar:
2016