The Glücks, ‘Barefoot sessions’

De Bonnie & Clyde van de vaderlandse garagerock

The Glücks is een duo. Sterker nog, het is een koppel dat samen muziek maakt. Hij op gitaar, zij op drums en samen aan de zang. Verwacht geen zoetgevooisde liefdesliedjes, maar eerder in vitriool gedrenkte garagerock van de ruigere soort. Een passie die zich te goed doet aan goedkope bourbon en dubieuze pillen. Garagerock met serieus wat fuzz en overstuurde, manische zang, toch als Alek zingt. Tina doet het iets rustiger, maar de stemmen blenden als was het gin met tonic. Wij mochten hen al een paar keer live meemaken en we kunnen jullie verzekeren dat ze met twee zo hard rocken dat je haar achteraf volledig achteruit geföhnd is, je een scheur in je broek en naast je rechteroog hebt en dat je in een manisch enthousiasme diegene naast je een tong draaide. In ons geval was dat dan nog een vent ook, u weze gewaarschuwd.

Net die live energie hebben ze op deze plaat kunnen vastleggen. Acht songs in een kleine twintig minuten schatten wij zo - worden erdoor geblazen. Primitieve rock-’n-roll zonder franjes, met de deur serieus in huis vallend. ‘Blood on my mind’, de opener, laat er al geen twijfel over bestaan: 'I’m out on the streets tonight // Looking for a fight // Blood on my mind!' Alek spuwt het eruit. ‘On the road’ pompt op een heel sexy manier die eerste plaatkant af. Het is de onversneden hartstocht van de bohemien. Zo is de volledige plaat trouwens: in-your-face, maar telkens passioneel. Rock-'n-roll vanuit de buik en iets lager. De gitaar jankt, kraakt, piept en scheurt erdoorheen. De drums houden als een volleerde sm-meesteres alles in het gareel door rudimentaire, maar o zo effectieve ritmes. Het is de muziek die ons hart rapper doet kloppen. Rock ontdaan van alle ballast, puur en onversneden.

'Your face is ok but your purse is too tight', klinkt het in ‘Money’. Wij kunnen u alvast aanraden om dat geld te laten rollen voor deze plaat. 

Details Album
Band:
The Glücks
Album:
Barefoot Sessions
Platenmaatschappij: Eigen beheer
Jaar:
2014
Tracks:
  • Blood on my mind
  • A world you do not own
  • You're mine
  • On the road
  • Money
  • I'm bored
  • Don't want to be like you
  • I don't comply