Georg Philipp Telemann & Jacques-Martin Hotteterre, ‘Music for recorder’

Fluitend naar faam

Muziekminnend Europa kent hem als het genie dat in de jaren ’80 het ensemble Il Giardino Armonico oprichtte. Sindsdien nam Giovanni Antonini’s carrière een steile vlucht. De lijst met solisten die onder hem speelden of zongen is schier eindeloos, net als de festivals die hem uitnodigden of de orkesten waarmee hij mocht aantreden. Toch blijft Antonini niet op zijn lauweren rusten. Zo richtte hij een paar jaar terug een Zwitsers fonds op om geld in het laadje te brengen voor het project 'Haydn 2032' – vernoemd naar het jaartal waarin de 300ste verjaardag van de componist zal worden gevierd.

Simultaan met de jaarlijkse release van een album dat aan Haydn gewijd is, werkt Antonini aan een integrale van de Beethoven-symfonieën. Tussendoor reist hij de wereld af, residerend in zowel operahuizen als bij orkesten met een historisch of een modern instrumentarium. En alsof hij zo nog niet genoeg hooi op zijn vork heeft, neemt de dirigent af en toe nog eens zijn eerste liefde vast: de blokfluit.

Op zijn jongste opname voor Alpha laat Antonini de wereld kennismaken met zijn fascinatie voor Telemanns oeuvre. Net als de dirigent was Telemann een duizendpoot én een slimme ondernemer. Hij bespeelde een tiental instrumenten, propageerde zijn eigen muziek en had met regelmaat een geniale inval. De combinatie van dat alles maakte Telemann onsterfelijk. Toch staat zijn werk niet erg regelmatig op de affiches. Reden te meer om Antonini’s vertolkingen in de huiskamer binnen te halen.

Zoals zo vaak pint de dirigent-solist zich niet vast op een componist. Welgeteld tweeënvijftig seconden Jacques-Martin Hotteterre zijn op deze cd te ontdekken. Jacques-Martin wie? Hotteterre was een tijdgenoot van Telemann, een creatieveling die zich behalve als componist ook inzette als vertolker, docent en instrumentenbouwer. Hij plukte mee de vruchten van het feit dat de blokfluit in de 17e en de 18e eeuw gebeiteld geraakte in het repertoire, onder meer dankzij Telemanns vernuft.

Een meanderende prelude van Hotteterre vormt de opmaat voor Telemanns suite voor strijkers en continuo, door Il Giardino Armonico met verve verklankt. Wat volgt, is een meeslepende concerto in C, met Antonini in een vlekkeloze hoofdrol. Historisch interessant is verder de sonate voor twee chalumeaux. De klankkleur van deze voorloper van de klarinet is een ontdekking, maar het is niet Telemanns beste werk. Het ‘Concerto di camera’ doet echter heerlijk uitgeleide. Geeft Antonini als dirigent al vonken, dan blijkt nu dat hij als blokfluitist niet moet onderdoen.

Details Album
Fluitend naar faam
Ensemble: Il Giardino Armonico
Dirigent: Giovanni Antonini
Solisten: Giovanni Antonini, Tindaro Capuano
Label: Alpha
Distributie: Outhere