Flying Horseman, 'Twist'

Broeierige eindigheid

Zodra je luistert naar Dans Dans of Flying Horseman ontdek je dat Bert Dockx een oude ziel is in een veel te jong lichaam. Zijn platencollectie bestaat ongetwijfeld alleen maar uit oeroude vinylalbums die enkel, krakend op een oude platenspeler, tot hun recht komen. Zijn voorkeur moet wel uitgaan naar oudere namen die bekendheid verwierven met grafredesongs, bezwerende blues en angstaanjagende, onderhuids denderende rock. Je kan je namelijk niet voorstellen dat de bezieler achter 'Twist' houdt van vrolijke popdeuntjes. Daarvoor klinkt de plaat te donker en is de muziek van Flying Horseman te duister en loom.

Na 'Wild eyes' heeft Flying Horseman nieuwe demonen uit te roeien op de tweede plaat 'Twist'. Het meeste nog op de van hete, broeierige swamp blues voorziene titeltrack 'Twist', dat ergens na negen minuten het nekvel van je lijf heeft gescheurd, maar niet zonder dat het eerst de duistere schoonheid van de band heeft blootgelegd bestaande uit onder meer de bezwerende oohs van de zusjes Loes en Martha Maieu en de getemperd razende drums van Alfredo Bravo. Maar net zo goed ook op het knisperig breekbare 'Tied' waarin Bert zijn ziel blootlegt, zijn monotone donkere stem je meeneemt naar duistere plekken waar tranen opwellen en in vloedgolven stromen.

Flying Horseman overstijgt met deze plaat de akelige stempel 'talent uit België' en mag zich zonder schaamte meten met 16 Horsepower, Nick Cave & The Bad Seeds en die andere plaatselijke nachtliefhebbers Dez Mona. 'Twist' is een pure onderdompeling in een krachtige duisternis waar je grandioos in verdwaalt, de uitweg verliest en dagen later nog steeds zoekt naar het enige sprankeltje hoop dat je soms verwacht in een plaat. Vanaf de openingstrack 'T.M.L.' word je bedolven onder een trieste schoonheid die zijn tijd neemt om te ontplooien, waar over elke gitaarakkoord dagenlang werd nagedacht, de onheilspellende sfeer indachtig. Onheil die soms opzwepend is zoals bij 'Ghostwriter', dan weer repetitief, maniakaal en angstaanjagend op 'Memorial'.

'Twist' is een buitenbeentje in het hedendaagse muzieklandschap. Het is durf en bravoure verpakt in een plaat die zich het liefst krakend onder een naald legt. Om grijsgedraaid te worden, in verwondingen geslagen, het gekraak als het bewijs van het einde der tijden.

Details Album
Album:
Twist
Platenmaatschappij: Unday Records
Jaar:
2012
Tracks:
  • T.M.L.
  • Ghostwriter
  • Memorial
  • Wheels
  • Road
  • Back where I started
  • Twist
  • Tied
  • Animals