Eriksson Delcroix, 'For ever'

Voortreffelijk rootswerkstukje

Hij is als gitarist vooral bekend van Zita Swoon, Admiral Freebee en de eigen band Maxon Blewitt. Zij maakt deel uit van het folktrio Laïs en is met haar gouden stem betrokken bij vele andere projecten. Samen vormen Björn Eriksson en Nathalie Delcroix al enige tijd een echtpaar, dat in het bijzondere een voorliefde voor countrymuziek deelt. Toen ze een paar jaar geleden als The Partchesz een countryplaat opnamen met eigenzinnige bewerkingen van klassiekers, keek het grote publiek stoïcijns de andere kant op. Het klimaat was niet gunstig, wellicht. Dat is het nú zeker wel. Björn Eriksson was de grote man achter The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band, die de succesvolle soundtrack leverde voor de Oscarwaardige prent van Felix Van Groeningen. Country en bluegrass waren nooit zo hip. Het genre mag dan ook uitgebreid de americana van het duo kruiden op ‘For ever’, dat verschijnt onder de naam Eriksson Delcroix.

Het is een warm, overwegend akoestisch album geworden dat doet denken aan het gezamenlijke project van Isobel Campbell en Mark Lanegan, al moet meteen erbij gezegd dat Eriksson Delcroix vlot op eigen benen kan staan. Björn Eriksson’s volle stem heeft tegelijk iets sinister, mysterieus en sensueel, en wanneer ze versmelt met het geluid van Nathalie Delcroix levert dat bijzonder aangename sensaties op. Wanneer het duo van "maybe you and me, Nashville Tennessee" zingt in ‘Nashville Tennessee’, dan gelóóf je dat, ook al is dit album vlakbij de Kalmthoutse Heide in de Stille Kempen opgenomen.

Thematisch durft Eriksson Delcroix erg ver te gaan op ‘For ever’, wat dit tot een album maakt waarop je keer op keer nieuwe ontdekkingen waarneemt. De liefde staat vaak centraal, maar in ‘At the car graveyard’ lijkt de Chevrolet wel het lijdend voorwerp te zijn van overspel, en voor je ‘Pretty little souls’ als openingsdans op je huwelijk kiest, dien je te weten dat wij een verschrikkelijk beeld van een klein kind dat op een landmijn stoot voor ons netvlies zagen passeren. Daarmee zijn meteen die vreemde skeletten op de hoes van ‘For ever’ verklaard.

Voortreffelijke covers zijn er ook dit keer bij. ‘The last thing on my mind’ van Tom Paxton maken ze zich makkelijk eigen, maar bij het van Elvis Presley bekende ‘I’m leaving’ lichten we pas echt uit bewondering onze hoed op. Weet tot slot ook dat Björn’s vader Karl Eriksson uitstekend werk op de banjo verricht tijdens de twee welgekomen instrumentals die ‘For ever’ telt. Het vormt de kroon op dit schitterende rootswerkstukje. Verplichte aanschaf. 

Details Album
Eriksson Delcroix_for ever_cover
Band:
Eriksson Delcroix
Album:
For ever
Platenmaatschappij: Waste My Records
Jaar:
2014
Tracks:
 • Home is where the angels roam
 • The sound of you
 • Snakes
 • At the car graveyard
 • The last thing on my mind
 • The valley
 • Black Jack David
 • Nashville Tennessee
 • I'm leaving
 • Riding on a snake with a bottle of tequila in my hand
 • Pretty little souls
 • Walking